Videospeler inladen...

Je huis aan het renoveren? Vraag vanaf vandaag je Vlaamse "Mijn Verbouwpremie" aan

"MijnVerbouwPremie.be", zo heet het nieuwe onlineloket waarop je vanaf vandaag terecht kan als je in Vlaanderen financiële steun of premies wil aanvragen voor een energiebesparende verbouwing. Over welke verbouwingen gaat het precies? En hoe werkt dat dan precies? Dat lees je hier.

1. Voor welke verbouwingen kan je via MijnVerbouwPremie.be een premies aanvragen?

"Mijn Verbouwpremie" bundelt eigenlijk de vroegere Vlaamse energiepremies en renovatiepremie. "Die gelden dus voor het renoveren en het isoleren van daken, buitenmuren en vloeren, het plaatsen van nieuwe ramen en deuren en het toekomstgericht verwarmen van woningen en sanitair warm water. Daarmee bedoel ik dus warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers", legt Ellen Moons van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap uit in "De ochtend" op Radio 1.

Geen zonnepanelen dus: de aanvraag van die premies verloopt via Fluvius.

2. Wat moet je precies indienen om aan die premie te geraken?

Je moet altijd een digitale premieaanvraag doen, via MijnVerbouwPremie.be. Daarop moeten ze een aantal documenten toevoegen. "Dat gaat dan in eerste instantie uiteraard over facturen, maar ook over offertes", zegt Moons. "Het is dus heel belangrijk dat mensen die documenten goed bijhouden. In de meeste gevallen zal er ook een attest van een aannemer nodig zijn, omdat de meeste werken in het kader van Mijn Verbouwpremie zullen moeten worden uitgevoerd door een aannemer."

Op de dag dat je de premieaanvraag indient, mogen de facturen maximaal 2 jaar oud zijn. Als je je aanvraag nog in 2022 indient, mogen je facturen 2 jaar en 3 maanden oud zijn.

Archiefbeeld louter ter illustratie.

3. Maar je moet dus eerst de investering zelf doen?

Dat klopt. Wie die kosten niet eerst zelf kan betalen, kan ook beroep doen op "Mijn Verbouwlening", die sinds 1 september bestaat. "Wie daarvoor in aanmerking komt, kan tot 60.000 euro renteloos lenen voor een verbouwing. Dat kan dan worden afbetaald op een termijn van 25 jaar."

4. Hoe hoog is het bedrag van de Mijn Verbouwpremie?

De uitgekeerde bedragen zullen niet voor iedereen hetzelfde zijn.  "Dat hangt af van het soort gebouw: is het een woning of een gebouw met een andere functie", zegt Moons. "Het hangt er ook van af of je een eigenaar bent of niet, of je er gedomicilieerd bent of niet en - in dat laatste geval - ook van je gezinsinkomen en gezinssituatie." 

Hoe lager het gezinsinkomen, hoe hoger de premie. Die loopt op tot maximaal 50 procent van het factuurbedrag

Daarbij geldt: hoe lager het gezinsinkomen, hoe hoger de premie. Die loopt op tot maximaal 50 procent van het factuurbedrag. Om te kunnen inschatten in welke premiecategorie je valt, is op de website MijnVerbouwPremie.be ook een eenvoudige simulator voorzien.

5. Wanneer krijg je die premie uitgekeerd?

Moons houdt het "op zo snel mogelijk". "Maar we verwachten een grote toeloop, dus afhankelijk daarvan zou dat wat sneller of wat minder snel kunnen zijn."

Officieel krijg je na maximaal 8 maanden te horen of je aanvraag is goedgekeurd. Mocht dat niet zo zijn, kan je nog beroep aantekenen. Ten laatste een jaar na de aanvraag zou de premie moeten zijn uitbetaald.

6. Is er genoeg geld voor voorzien?

"De Vlaamse regering heeft op jaarbasis enkele honderden miljoenen euro's voorzien", weet Moons. "Dat is aanzienlijk meer dan er vorig jaar werd voorzien, dus op dat vlak zitten we wel even veilig. Maar we verwachten ook een grote toeloop. We gaan het goed opvolgen en tijdig signalen geven als het budget ontoereikend zou blijken."

BEKIJK - Wat moet je allemaal weten over dit initiatief?

Videospeler inladen...

Meest gelezen