Wetenschappers onderzoeken effect van ontstekingsremmers bij depressie

Depressieve patiënten met verhoogde ontstekingswaarden reageren vaak niet op antidepressiva. Vlaamse en Nederlandse onderzoekers gaan nu kijken of ontstekingsremmers kunnen werken tegen de depressie.

jvh
Bron: BELGA

“De huidige behandelmethodes voor een ernstige depressie blijken onvoldoende”, stellen de onderzoekers. “Tot 60 procent van de patiënten verbetert niet na twee behandelingen met eerstelijns antidepressiva.” 

Uit recente studies blijkt dat medicatie die gebruikt wordt voor de behandeling van infecties, ook heilzaam kan zijn in de behandeling van de immuungerelateerde vorm van depressie.

Een ontregeld immuunsysteem kan zowel een kenmerk als een oorzaak van ernstige depressie zijn. Een derde van alle patiënten die kampen met depressie, hebben een erg actief immuunsysteem en dat vereist een specifieke aanpak. Het is geweten dat zij slecht reageren op een behandeling met antidepressiva.

Het onderzoek zal focussen op een specifiek subtype van depressie: mensen met verhoogde ontstekingswaarden in het bloed. Depressie-met-ontsteking komt verrassend vaak voor. Dertig procent van de depressieve patiënten heeft verhoogde ontstekingswaarden. In Vlaanderen gaat het om zo’n 100.000 mensen.

Aan het onderzoek zullen ongeveer 240 patiënten met ernstige depressie deelnemen, patiënten bij wie eerdere klassieke behandelingen faalden. Het ‘INSTA-MD’-project is een gezamenlijk onderzoek van de Universiteit Antwerpen en het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel in samenwerking met de KU Leuven, de Vrije Universiteit Brussel en het UMC Amsterdam. Het project krijgt zo’n 1,2 miljoen euro steun van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO).

Wie wil deelnemen, kan terecht op de projectwebsite INSTA-MD. Op de resultaten van de INSTA-MD-studie is het wel nog drie à vier jaar wachten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer