Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog in Oekraïne

Herovering Lyman lijkt definitief: Russische troepen trekken zich terug

Een Oekraïense soldaat eerder dit jaar aan het front nabij Lyman.Beeld REUTERS

Het Russische leger heeft zaterdag de strategische stad Lyman in het oosten van Oekraïne opgegeven. Lyman is een belangrijk spoorknooppunt dat onder controle van het Russische leger was.

Rusland heeft zijn troepen teruggetrokken vanwege “de dreiging van een omsingeling”, zegt het Russische ministerie van Defensie tegen staatspersbureau RIA. Daarmee lijkt Lyman te zijn heroverd door Oekraïne.

Volgens de Oekraïense regering zijn de Oekraïense troepen aanwezig in de stad. “We zijn al in Lyman, maar er zijn gevechten”, zei een legerwoordvoerder eerder vanmiddag. De stafchef van president Zelensky verspreidde een filmpje waarop twee Oekraïense soldaten de vlag op het welkomstbord van Lyman bevestigen.

Twitter bericht wordt geladen...

Eerder vandaag kondigde het Oekraïense leger de omsingeling van de stad aan. Hoeveel Russische troepen zich nog in Lyman bevonden, was niet helemaal duidelijk. Eerst werd melding gemaakt van zowat 5.000 soldaten, maar het aantal omsingelde troepen kon lager zijn door slachtoffers en Russische soldaten die probeerden de plaats te ontvluchten, zei een Oekraïense legerwoordvoerder.

Serhi Hajdaj, de gouverneur van de naburige Oekraïense regio Loehansk, zei eerder vandaag al dat “de bezetters de mogelijkheid aan hun oversten hebben gevraagd om er weg te geraken. Ze hebben nu drie opties: of ze breken uit, of ze graven zich in. Of ze sterven allemaal samen”, klonk het.

Lees ook:

Oekraïens leger doorbreekt opnieuw front in noordoosten, duizenden Russen dreigen omsingeld te geraken.

Voor Oekraïne zou de inname van Lyman een belangrijke overwinning Oekraïne betekenen. Het gaat niet enkel om een strategisch belangrijke plaats met tal van spoorverbindingen, maar ook om grondgebied dat een dag eerder door Rusland werd geannexeerd. De regering in Kiev noch haar internationale bondgenoten erkennen de annexatie.

Met de val van Lyman beschikt het Oekraïense leger bovendien over een uitvalsbasis om op te rukken naar Kremmina en Svatove. Beide steden liggen in Loehansk en gelden evenzeer als strategische knooppunten.