©  EPA-EFE

Zelensky belooft komende week nog steden in Donetsk te heroveren: “Oekraïense vlag wappert al in Lyman”

“De Oekraïense vlag wappert al in Lyman, in de regio Donetsk.” Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelensky zaterdag gezegd in zijn dagelijkse videotoespraak. In de stad wordt nog steeds gevochten, maar van een “pseudoreferendum” is er geen spoor meer, zegt president Zelensky. Hij belooft de komende week nog steden in Donetsk op de Russen te heroveren.

mtm
Bron: BELGA

LEES OOK. Lyman valt als volgende dominosteen in Oekraïense handen: waarom dat zo’n zware klap is voor Poetin

Na de internationaal veroordeelde schijnreferenda in Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja heeft de Russische president Vladimir Poetin vrijdag de vier door Rusland bezette Oekraïense gebieden als Russisch grondgebied geclaimd. De vier gebieden staan momenteel echter niet volledig onder controle van de Russen. In het noorden van Donetsk heeft het Kremlin met het verlies van Lyman opnieuw een militaire nederlaag geleden.

“Overigens zijn ze daar al begonnen met elkaar te bijten: ze zoeken naar de schuldigen, beschuldigen enkele generaals van falen”, zei president Zelensky. Het is het eerste waarschuwingsschot voor diegenen die aan de oorlog van president Poetin deelnemen. Als ze het probleem niet oplossen van degene “die deze voor Rusland zinloze oorlog tegen Oekraïne begonnen heeft, zullen ze een voor een gedood en tot zondebok gemaakt worden”, voorspelde de Oekraïense president.

President Zelensky beloofde zijn landgenoten dat het leger het hele grondgebied zou bevrijden van de Russische bezetting, terwijl de Russische leiding zich uiteindelijk zou moeten verantwoorden voor de oorlog, die tegen het internationaal recht indruist. “De wereld zal geen terugkeer toestaan naar koloniale veroveringen, misdadige annexaties en totale willekeur in plaats van het internationaal recht”, zei hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER