Dit was de integrale toespraak van koning Filip

© Belga

Koning Filip nam op het Schumanplein in Brussel het woord ter herdenking van de aanslagen van 22 maart. Dat was enigszins onverwacht omdat normaal gezien premier Charles Michel een toespraak zou houden. De koning riep vooral op tot een menselijke samenleving: "Laat ons teder zijn".

vtvn

Dames en heren,

Een jaar geleden werd ons land in het hart getroffen. Vandaag herinneren we ons elk moment van wat er die dag is gebeurd, met grote emotie. Na de twijfel en de verslagenheid, is er de sterke wil gekomen om weer op te staan en vooruit te gaan. Eens de rust was teruggekeerd, heeft ons land zichzelf ook in vraag gesteld en uit de recente gebeurtenissen de nodige lessen getrokken.

Ik wens al diegenen te bedanken die onvermoeibaar over onze veiligheid waken, die nieuwe misdaden helpen voorkomen en die ervoor zorgen dat de schuldigen worden vervolgd.

Beste families,

Met ontelbare slachtoffers over de hele wereld deelt u de diepe wonden, veroorzaakt door moorddadige waanzin.

Laat me één overtuiging met u delen: het is de verantwoordelijkheid van ons allen om onze samenleving menselijker en rechtvaardiger te maken. Laten we weer leren luisteren naar elkaar, elkaars zwakheden erkennen en daaraan werken. En laat ons vooral durven teder te zijn.

Op deze dag van bezinning en van herdenking, is ons land u dit engagement verschuldigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen