Lula (r) haalde wel geen meerderheid.

Tweede ronde nodig in Braziliaanse presidentsverkiezingen, oud-president Lula da Silva wint eerste ronde met 48,4 procent

De linkse oud-president Lula da Silva (76) heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië met 48,4 procent gewonnen. Dat blijkt uit gegevens van de nationale kiescommissie. Aangezien hij geen absolute meerderheid haalde, volgt eind deze maand een tweede ronde.

Met bijna alle stemmen van de kiesbureaus geteld (meer dan 99 procent), kan de centrumlinkse Lula rekenen op 48,4 procent. De huidige uiterst-rechtse president Jair Bolsonaro (67) haalde 43,2 procent van de stemmen binnen. De stembusslag was spannender dan peilingen hadden doen uitschijnen. Lula, die al president was tussen 2003 en 2011, haalde in de prognoses al maanden rond de 10 procentpunten meer dan Bolsonaro.

Nog negen andere kandidaten deden in de eerste ronde van de verkiezingen een gooi naar het presidentschap. De derde kandidaat volgt mijlenver achter de twee favorieten met amper 4,2 procent van de stemmen.

Aangezien geen van de kandidaten een absolute meerderheid haalde, volgt een tweede stemronde op zondag 30 oktober. Daarin nemen rivalen Lula en Bolsonaro het opnieuw tegen elkaar op. De laatste keer dat een verkiezingskandidaat slechts één ronde nodig had, dateert al van 24 jaar geleden. Gisteren gingen ruim 123 miljoen Brazilianen stemmen, zo'n 32 miljoen stuurden hun kat.

Miljoenen Brazilianen gingen gisteren stemmen en mogen dat over 4 weken nog eens doen.
De strijd gaat door, we gaan winnen
oud-president Lula da Silva

"De strijd gaat door tot de eindoverwinning", reageerde Lula op zijn zege. "We gaan deze verkiezingen winnen." Hij beloofde nog meer door het land te zullen reizen om Brazilianen te ontmoeten. Voor Lula kan van een comeback gesproken worden: hij kon in 2018 niet aan de verkiezingen deelnemen, want zat 580 dagen in de cel voor corruptie. Een veroordeling die later werd herroepen. Maar goed genoeg voor Bolsonaro om Lula in een recent tv-debat een "dief" te noemen. 

BEKIJK - "We gaan aantonen dat verandering niet altijd beter is", zegt huidig president Bolsonaro:

Videospeler inladen...

Concurrent Bolsonaro zei ook dat hij "de leugens (van de peilingen, red.) verslagen" heeft. Hij liep in de peilingen ver achter op Lula. Bolsonaro toonde zich ook optimistisch over de tweede ronde. Voor de stembusgang gisteren had de uittredende president nog laten verstaan dat hij een eventuele overwinning van Lula mogelijk niet zou erkennen.

Als Lula de tweede ronde wint, dan wordt hij de eerste democratisch verkozen president van Brazilië met drie ambtstermijnen. De komende weken kruisen Lula en Bolsonaro nog eens de degens in een debat. Lula verwijt Bolsonaro "leugens te vertellen". 

BEKIJK - "Dit wordt onze kans om te achterhalen of de president zal blijven liegen, of voor één keer de waarheid zal spreken", zei uitdager Lula da Silva:

Videospeler inladen...
Bolsonaro trok een Brazilaanse voetbalshirt aan om te stemmen.
Xinhua News Agency.All Rights Reserved

BEKIJK - Matthias Tuyls is voor VRT NWS in São Paulo: "Het is al 24 jaar geleden dat iemand in dit land nog de verkiezingen won in de eerste ronde":

Videospeler inladen...

Meest gelezen