KIM VAN DAM

IN KAART - Dit doet jouw gemeente om je te helpen met je torenhoge energiefactuur

Hoewel de energiekosten ook voor de steden en gemeenten fors toenemen, proberen veel lokale besturen hun inwoners en verenigingen te helpen met hun energiefactuur. Dat blijkt uit een bevraging van Radio2 bij de burgemeesters in Vlaanderen en Brussel. 140 burgemeesters namen deel. Hier kom je te weten wat jouw gemeente voor jou doet.

De helft van de 140 gemeenten die deelnamen aan de bevraging van Radio2 geeft financiële steun aan inwoners met een laag inkomen die uit de boot vallen voor het sociaal tarief. Meer dan 50 lokale besturen steunen ook jeugdbewegingen en verenigingen. En zo goed als alle deelnemende gemeenten houden sensibiliseringscampagnes, hebben een infolijn of een loket waar de mensen met al hun energievragen terecht kunnen of sturen een energiecoach op pad. Wil je weten wat jouw gemeentebestuur voor jou doet? Zoek je gemeente op onze interactieve kaart: 

Glabbeek in Vlaams-Brabant is met 5.622 inwoners een kleine gemeente. "Wij zijn het bewijs dat ook een kleine gemeente veel kan doen om haar inwoners te helpen", zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) trots. "Zo spelen wij bank voor inwoners die tijdelijk krap zitten. Wij zijn de eerste gemeente in Vlaanderen die begin dit jaar al een gemeentelijk energiefonds heeft opgericht. Daar zit 50.000 euro in. Het geld wordt als renteloze lening gegeven aan inwoners die hun voorschotfacturen niet meer kunnen betalen. Wat we absoluut willen vermijden is dat mensen een deurwaarder aan de deur krijgen en geconfronteerd worden met aanmaningskosten die tot in het absurde oplopen." 

In Glabbeek doen 30 gezinnen een beroep op het gemeentelijk energiefonds. "In principe moeten die gezinnen dat bedrag terugbetalen, maar als iemand zich zo diep in de schulden heeft gewerkt dat dat niet mogelijk blijkt, moet het niet."

Helpen energiefacturen betalen

"Bij het OCMW van Gent hebben wij een aparte energiecel, die we onlangs van 15 naar 17 medewerkers hebben uitgebreid, omdat sinds de energiecrisis 58% meer mensen komen aankloppen", legt schepen van Sociaal beleid Rudy Coddens (Vooruit) uit. "Opvallend is dat een kwart van de Gentenaren die langsgaan, geen recht heeft op het sociaal tarief. Dan betaalt de stad een deel van hun energiefactuur. In sommige gevallen krijgen ze dat geld, in andere gevallen moeten ze een deel terugbetalen via een afbetalingsplan." 

Steeds meer inwoners krijgen financiële problemen door de stijgende energieprijzen, daarom geven we een energiebudget.

Ann Van den Broeck, Schepen van Sociaal beleid Meise

Niet alleen Glabbeek en Gent, maar al zeker 50 Vlaamse gemeenten geven geld aan gezinnen met een laag inkomen die niet kunnen genieten van het sociaal tarief. Ook onder meer Lier, Oostende, Oudenaarde, Diest, Kortrijk en Maaseik doen dat. En ook Meise: "We geven een eenmalige energietoelage aan inwoners met een laag inkomen die geen recht hebben op het sociaal tarief of op een verwarmingstoelage voor stookolie", zegt schepen van Sociaal Beleid Ann Van den Broeck. "Een gezin met kinderen krijgt 300 euro, wie samenwoont zonder kinderen 225 euro en een alleenstaande 150 euro. Dit bedrag moet helpen om de verwarming van de gezinswoning te betalen. Want we zien dat steeds meer inwoners financiële problemen krijgen door de stijgende energieprijzen."

Energietips

"We willen ook bekijken waar die hoge facturen vandaan komen", besluit schepen Rudy Coddens van Gent. "Misschien zijn die huizen wel slecht geïsoleerd? Dan laten we een energiescan doen en komen de mensen te weten hoe ze beter kunnen isoleren en welke premies er bestaan. Zo kunnen ze hoge facturen in de toekomst misschien vermijden." 

Om die hoge energierekeningen onder controle te krijgen, zijn er wel meer gemeenten die energiecoaches op pad sturen om energietips te geven. Of die een infolijn of infoloket hebben waar de inwoners met energievragen terecht kunnen. En er lopen tal van sensibiliseringscampagnes om mensen energiebewust te maken.

Ook geld voor verenigingen

Ook verenigingen en jeugdbewegingen krijgen in sommige gemeenten financiële hulp. Een vijftigtal gemeenten geeft in de bevraging aan dat ze geld geven of willen gaan geven aan de jeugdbewegingen en verenigingen. Dat is onder meer het geval in Lendelede, Beersel, Gooik, Lanaken, Rumst, Wachtebeke, Zonnebeke, Deinze, Oudenaarde, Diest, Zoersel, Voeren Holsbeek en Peer.

Omdat de prijzen zo hard stijgen, krijgen verenigingen een extra subsidie van 20.000 euro voor duurzame investeringen.
Steven Matheï, burgemeester van Peer

"In Peer willen we verenigingen die eigen lokalen hebben of in beheer hebben, duurzame investeringen laten doen, denk maar aan zonnepanelen, een warmtepomp of isolatie", zegt burgemeester Steven Matheï (CD&V). "Dat past in ons klimaatplan, we hadden er ook al subsidies voor voorzien: 20.000 euro voor elke vereniging. Maar omdat de prijzen zo hard stijgen, moeten we meer doen. We hebben net beslist om het bedrag te verdubbelen: er komt voor elke vereniging met eigen lokalen of met lokalen in beheer, nog eens 20.000 euro bij als ze duurzame investeringen doen. Die investeringen zouden onmiddellijk een effect kunnen hebben op de energierekening van die verenigingen."

Radio2 stuurde alle 319 Vlaamse en Brusselse burgemeesters een bevraging over de energiecrisis. Van 140 gemeenten kwam de vragenlijst ingevuld terug. 7 van de 13 centrumsteden deden mee. Sommige gemeenten die deelnamen gaven aan dat de energiecrisis nog in volle ontwikkeling is en dat ze daarom niet op alle vragen een antwoord konden formuleren.

Meest gelezen