De woning van Jan Kriekels verscheen zopas op de website ‘Ugly Belgian Houses’. Onterecht, zo vindt de Diepenbeekse ondernemer zelf. ©  Karel Hemerijckx, Isopix

Woning van ‘The sky is the limit’-gezicht Jan Kriekels op website Ugly Belgian Houses: “Ik wil het daar eens grondig over hebben”

Diepenbeek -

“House arrest in Belgium”, zo omschrijft de Facebook- en Instagram-pagina van Ugly Belgian Houses de woning van JAGA-baas Jan Kriekels in Diepenbeek. Blij is de flamboyante ondernemer niet met de vermelding. “De Vlaming vindt alles al vlug controversieel.”

Geert Houben

“In Nederland heet dat een gevangenis”, “Welke misdaad heeft hij begaan?” en “Net een padelplein”. De woning van Jan Kriekels langs de Keizel in Diepenbeek gaat intussen viraal op sociale media en de reacties liegen er niet om. Het minste wat je erover kunt zeggen, is dat ze stof tot discussie oplevert op de Facebook- en Instagram-pagina van Ugly Belgian Houses. Al meer dan tien jaar zet initiatiefnemer Hannes Coudenys onder die naam merkwaardige huizen online. Intussen werden de meest waanzinnige woningen ook al gebundeld in twee boeken. Of het pand van Kriekels een plek krijgt in een volgende uitgave? “Er zijn niet meteen plannen voor een volgend boek”, zegt Coudenys. “Bovendien zal Jan Kriekels voor publicatie zijn goedkeuring moeten geven.”

Jan Kriekels. ©  ISOPIX

Waarom?

Aanvankelijk ging Coudenys zelf op pad om de pagina Ugly Belgian Houses op te vullen, intussen krijgt de West-Vlaming vele foto’s toegestuurd van volgers via de sociale media. Zo ook van de woning van de Diepenbeekse ondernemer. “Ik wist meteen dat Jan Kriekels de eigenaar is”, zegt Coudenys. “Op tv had ik de woning al gezien. Alleen begreep ik toen niet wat de bedoeling is. En nu nog altijd niet. Het lijkt op een gevangenis. Vandaar het bijschrift house arrest in Belgium.”

De vraag die Coudenys zich stelt, samen met velen van zijn volgers, is: waarom? “Waarom staat een huis achter tralies? Dat is toch behoorlijk gek. Ik ben benieuwd naar de filosofie”, zegt Coudenys. Waarom hij die vraag niet zelf aan Kriekels stelt? “Ik heb ooit in een interview gezegd dat hij crazy was en dat ik wel hield van zijn flamboyante manier van doen en laten. Alleen nam hij dat zeer persoonlijk op. Hij had niet door dat het een compliment was en heeft toen contact gezocht met mij.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Energieonafhankelijk

In een sms-conversatie stuurt Kriekels ons eerst nog een smiley om zich vervolgens wat minder enthousiast te tonen met de vermelding van zijn huis als Ugly Belgian House. “Voor de Vlaming is dat wel heel vlug controversieel”, zegt de Diepenbeekse ondernemer. Achter zijn omheining blijkt ook wel degelijk een plan te zitten. Een energiezuinig plan zelfs. “Er moeten nog zonnesystemen op komen”, zegt Kriekels. “Om het huis energieonafhankelijk te maken. Deze systemen wil ik integreren in een mooi schilderij. It’s my duty to create beauty. Ik heb meerdere ontwerpen, zoals grote vlinders en zo, maar ik heb nog geen tijd gevonden om ze te laten uitvoeren. Alleen loopt de innovatie te langzaam om tekeningen in zonnepanelen te printen. Ook de voorzijde wil ik zo aanpakken.”

Dat Kriekels de vermelding onterecht vindt, is duidelijk. “Het is een ernstige misvatting van Hannes Coudenys”, zegt hij nog. “Ik wil hem uitnodigen om het daar eens grondig over te hebben.” Daarop stuurt de climate designer ons nog tal van foto’s door om de pracht van zijn woning, tuin en zijn fameuze vaginazwembad aan te tonen. Om een reactie op Facebook te citeren: ‘The sky is the limit, zal de eigenaar gedacht hebben’.

 © Jan Kriekels

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER