Archiefbeeld van de kerncentrale in Tihange

Kernreactor Tihange 3 onverwacht stilgevallen door probleem met stoomgenerator, heropstart wellicht woensdag mogelijk

Kernreactor Tihange 3 is onverwacht stilgevallen. Het personeel kon de reactor in veilige toestand brengen, klonk het bij uitbater Engie Electrabel. Intussen is bekend dat een drukval in één van de stoomgeneratoren de reactor automatisch heeft doen stilvallen. Volgens Engie is er geen gevaar voor personeel of milieu en zou Tihange 3 woensdagochtend weer kunnen worden opgestart. De electriciteitsbevoorrading zou niet in de problemen komen.

Rond 8.30 uur vanmorgen is kernreactor Tihange 3 onverwacht stilgevallen. Uitbater Engie Electrabel heeft de hele voormiddag onderzocht wat er is misgelopen en laat nu weten dat een drukval in één van de stoomgeneratoren de reactor automatisch heeft doen stilvallen. 

Een stoomgenerator geeft warm water door van het nucleaire gedeelte naar het niet-nucleaire gedeelte waar het in stoom wordt omgezet. De drukverlaging heeft zich voorgedaan in het niet-nucleaire gedeelte", zegt woordvoerder Hellen Smeets.

"De precieze oorzaken van die drukdaling worden nu nog geanalyseerd, maar er zijn geen gevolgen voor de veiligheid van onze installaties, of voor de werknemers of het milieu. De automatische stillegging is volledig volgens de procedures verlopen."

De inschatting is dat Tihange 3 woensdagochtend weer kan worden opgestart. "Mocht die inschatting nog veranderen dan communiceren we dat meteen naar de markt", klinkt het.

"Geen tekort aan elektriciteit"

Het stilvallen van de reactor zou volgens hoogspanningsnetbeheerder Elia geen probleem vormen voor de elektriciteitsbevoorrading. De vijf andere kernreactoren zijn wel aan het werk. Bovendien zitten we niet in een koude periode.

Tihange 3 heeft een vermogen van 1.038 megawatt en is opgestart in oktober 1985. Het is de jongste kernreactor van ons land.

Meest gelezen