Archieffoto van de kerncentrale van Tihange in de gelijknamige plaats in de provincie Luik.
Volledig scherm
Archieffoto van de kerncentrale van Tihange in de gelijknamige plaats in de provincie Luik. © EPA

Kernreactor Tihange 3 onverwacht stilgevallen

Kernreactor Tihange 3 is maandag onverwacht stilgevallen, bevestigt uitbater Engie Electrabel aan onze redactie. De kernreactor zou woensdagochtend weer heropstarten.

  1. Veroordeeld voor vijf moorden maar ‘diaken des doods’ (69) op vrije voeten: “In plaats van kankermedicatie gaven ze hem kalktabletten”
    PREMIUM
    1

    Veroor­deeld voor vijf moorden maar ‘diaken des doods’ (69) op vrije voeten: “In plaats van kankermedi­ca­tie gaven ze hem kalktablet­ten”

    Ivo Poppe (69) uit Wevelgem werd in 2018 veroordeeld voor vijf moorden, onder wie zijn eigen moeder en schoonvader. Zelf bekende hij er tien tot twintig. Vandaag is ‘de diaken des doods’ opnieuw vrij, zes jaar na zijn veroordeling en na meer dan negen jaar cel. “Door zijn medische toestand is de situatie gewoon onhoudbaar”, vertelt zijn advocaat. Tegen intimi had Poppe het al over euthanasie. Een portret van een seriemoordenaar die als verpleger zelf jarenlang ongevraagd deze levensbeëindiging toepaste “bij dutsen die toch geen leven meer hadden”.
  2. ‘Spinazieversie’ van TikTok beschermt Chinese kinderen. Kunnen wij er iets van leren?
    PREMIUM
    12

    ‘Spinazie­ver­sie’ van TikTok beschermt Chinese kinderen. Kunnen wij er iets van leren?

    TikTok is in China enkel beschikbaar in de vorm van een speciale versie: Douyin. Het algoritme van de Chinese TikTok zou veel minder agressief zijn dan de westerse versie. Kinderen krijgen er video’s voorgeschoteld over wetenschap en geschiedenis. Het zou hét bewijs zijn dat de app onze kinderen bewust dommer maakt. Is dat zo? Wat is het verschil tussen TikTok en Douyin? China-expert Dorien Emmers (KU Leuven) legt uit. “Als we hier per wet de schermtijd van kinderen zouden beperken, zou daar zware kritiek op komen.”