Bart Clerckx

Ook burgemeester Oud-Heverlee voelt energiecrisis: "Ondanks mooi loon moet ik hard op de centjes letten"

De burgemeester van Oud-Heverlee, Bart Clerckx (CD&V), geeft toe dat ook hij moeite heeft om op het einde van de maand rond te komen. Hij doet dat naar aanleiding van een rondvraag van Radio2 over de energiecrisis in alle Vlaamse en Brusselse steden en gemeenten. "Ik ben alleenstaande, heb geen kinderen en betaal een lening af voor mijn huis en verbouwingen. Ondanks een mooi loon, moet ik erg opletten."

"Ja, ik heb een mooi loon. Ik verdien nu 3200 euro netto per maand, waarvan ik nog een deel afgeef aan mijn partij. Ik heb er twee jaar geleden voor gekozen om mijn job als burgemeester voltijds uit te voeren. Daardoor heb ik loon moeten inleveren in vergelijking met vroeger, toen ik mijn schepenambt combineerde met werken in het onderwijs", legt Clerckx uit. Als alleenstaande met een lopende lening hakken de energiefacturen er ook bij de burgemeester hard in. "Vroeger betaalde ik een kleine 100 euro per maand voor elektriciteit en gas samen. Nu zou mijn factuur stijgen naar 8000 euro per jaar als ik de voorschotten zou betalen die mijn leverancier voorstelt. Daardoor moet ik op het einde van de maand ook heel erg opletten. Ondanks dat mooie loon."

Ik moet heel hard op de centjes letten. Net als veel andere mensen, zeker als je alleenstaande bent

Bart Clerckx, burgemeester Oud-Heverlee

De burgemeester heeft veel begrip voor de financiële problemen waar veel mensen en inwoners momenteel mee kampen. "Ik denk dat ik in een situatie zit waar heel veel alleenstaanden nu ook mee geconfronteerd worden. Zeker mensen die huren of een lening moeten afbetalen", klinkt het.

Besparen op energie

Zelf besparen op energie doet Clerckx ondermeer door zijn huis op een andere manier te verwarmen. "Ik geef toe dat ik een houtkacheltje heb besteld. Gelukkig heb ik ook nog wat spaargeld opzij staan en kan ik binnenkort investeren in zonnepanelen. Ik heb sinds een tijdje ook een vriendin, dus aan haar kan ik me ook letterlijk en figuurlijk verwarmen" (lacht).

Meest gelezen