Waarom eten met je handen én met je mond open volgens onderzoek voor betere smaakbeleving zorgt
Wil jij die krokante frietjes of sappige kip nog beter laten smaken? Dan moet je voortaan met je handen eten én het liefst zo veel mogelijk smakken. Althans, als we onderzoekers van de universiteit van Oxford moeten geloven. Waarom zou je dat overwegen? En is het de moeite waard om onze tafeletiquette daarvoor aan de kant te schuiven?
De basisregels die we als kind aan tafel standaard te horen kregen: “eet met je mond dicht én gebruik je vork en mes.” Volgens een nieuw Brits onderzoek moeten we daarentegen helemaal geen rekening houden met die tafeletiquette. “Voedsel smaakt béter als je het met de handen eet, al die jaren hadden mensen het fout”, vertelt Charles Spence, een onderzoeker aan de universiteit van Oxford. Hoe kan dat? En hebben de onderzoekers echt gelijk?
Weg met het bestek
“Onze tastzin is van vitaal belang in onze perceptie van voedsel in de mond. Ons onderzoek toont aan dat wat je in de hand voelt, bepaalde aspecten van de smaakervaring kan veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een appel. Het voelen van de gladde, organische textuur van de schil in onze hand, draagt bij aan een verhoogde waardering van de sappige, zoete knapperigheid van de eerste hap. Hetzelfde met de zoutkorrels die aan onze handen blijven kleven na het eten van frietjes, of de suikerachtige resten van botercrème na het eten van een stuk verjaardagstaart.”
Door met je mond open te eten, kunnen meer van deze stoffen de neus bereiken, waardoor je eten lekkerder kan smaken.
Smakken is goed
“Ook kauwen met je mond open zorgt voor een betere smaakervaring”, vult Spence aan. “Vlees, fruit en groenten bevatten zogenaamde vluchtige organische stoffen. Deze moleculen creëren aroma’s en dragen bij aan de smaak van een gerecht. Door met je mond open te eten, kunnen meer van deze stoffen de neus bereiken, waardoor je eten lekkerder kan smaken.”
Een ander voordeel van kauwen met je mond open, is dat er meer geluid geproduceerd wordt. “Iets dat we erg kunnen appreciëren bij knapperig en krokant voedsel. Zowel chips als appels worden als lekkerder beoordeeld wanneer het geluid van die crunch wordt versterkt. Om het knetteren van een cracker, knäckebröd of een handvol popcorn het best te horen, kunnen we beter onze brave tafelmanieren opgeven.” Of dat zo smakelijk is voor je tafelgenoten is natuurlijk een ander vraagstuk.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo voorkom je dat je tomatensaus te zuur of bitter smaakt: “Dit trucje zorgt voor het lekkerste resultaat”
-
Jobat
Op je 50ste met pensioen? Volg deze vijf stappen: “Zorg altijd voor een plan B, C en D”
Ze zijn lang niet in de minderheid, de werknemers die dromen van een vervroegd pensioen. De FIRE-beweging zweert zelfs bij het veel eerder stoppen met werken, via doordacht opgebouwde financiële vrijheid. Jobat.be klopte aan bij Sébastien Aguilar, oprichter van FIRE Belgium. Hij deelt zijn vijfstappenplan voor wie er op zijn 50ste al de professionele brui aan wil geven. -
4 supermarkten zetten blauwe bessen in promotie deze week: “Maar zelfs dan nog ben je in deze winkel goedkoper af”
De zomer is officieel in zicht. Dat maakt dat ook zomerfruit zoals blauwe bessen massaal over de toonbank rollen. En deze week zijn de prijzige blauwe vruchten in promotie bij maar liefst vier Belgische supermarkten. Maar waarom zijn ze zo duur? En hoeveel betaal je voor de diepgevroren variant? Jan Engelen van Coöperatie Hoogstraten legt uit. -
-
Verdwijnen bij ons bruine eieren binnenkort ook uit de supermarkt, zoals in Nederland?
-
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
Gehaktballetjes in tomatensaus is één van de lekkerste Vlaamse klassiekers. Maar welke kant-en-klare variant uit de supermarkt is een even smakelijk alternatief? Sterrenchef Luc Bellings proeft tien bereidingen en buist de helft. Echt lekker gehakt en een geslaagde saus? Dat vindt hij maar bij één product: “Dit zouden ze zelfs geen balletjes in tomatensaus mogen noemen, het zouden vegetarische balletjes kunnen zijn.” -
PREMIUM
“Beschadigd etiket kan waarde met honderden euro’s doen zakken”: wanneer is het een goed idee om flessen wijn te verkopen?
Steeds minder mensen starten met een uitgebreide wijnkelder om wijn te bewaren, maar gaan eerder voor een kleinere koelkast. Veel wijnkelders worden daardoor verkocht, en daar kan je nog een mooi centje voor in de plek krijgen. “De voorbije twintig jaar was beleggen in wijn winstgevender dan andere beleggingsvormen”, weet wijnexpert Chris Thiran van Belgium Wine Watchers en Best Wine Auctions. Hoeveel krijg je voor sommige flessen? En hoe pak je dat aan? -
PREMIUM61
Diëtist Michaël Sels: “Een gezonde brooddoos voor je kind? Wees realistisch!”
-
PREMIUM
Welke feta is het lekkerst? Kaasmeester proeft 10 soorten en deelt een 9 op 10 uit: “Iets duurder, maar ook beter van smaak"
-
Livios
Mag je je gras maaien op zondag? En de takken van je buren snoeien? Dit zijn de regels in vijf herkenbare situaties
In de lente en zomer brengen we veel meer tijd door in onze tuin. Het is dan ook de periode waarin ergernissen kunnen opduiken. Want wat met overhangende takken, of buren die nieuwe bomen planten? En mag je op zondag je gras maaien of op je appartement barbecueën? Bouwsite Livios vroeg het aan advocate Astrid Clabots. -
PREMIUM
“Na 6 maanden diëten was ik al 20 kilo kwijt, maar daar bleef het niet bij”: Martine en Sander vertellen waarom zij nooit meer op dieet gaan
Er zijn tal van diëten die snel of duurzaam gewichtsverlies beloven, maar toch verloopt dat niet altijd zoals verhoopt. Martine (56) en Sander (24) vertellen naar aanleiding van anti-dieetdag wat zij probeerden, hoe ze merkten dat het verkeerd liep en wanneer ze besloten om het anders aan te pakken. Diëtiste Sanne Mouha geeft hen advies: “Extreem diëten en te hard sporten kan leiden tot grote voedingstekorten.” -
Independer
Van 60 tv-zenders minder tot geen programma's opslaan: waarom gooi je je decoder beter niet klakkeloos buiten?