© YouTube

Overloper getuigt over terreurplannen van IS in Europa

Een Duitser die naar Syrië trok om er te vechten aan de kant van Islamitische Staat, klapt vanuit zijn cel uit de biecht over de interne keuken van de terreurorganisatie.

wver

Journaliste Rukmini Callimachi van de Amerikaanse krant The New York Times interviewde Harry Sarfo in een Duitse gevangenis in Bremen. De man zit er een celstraf van drie jaar uit.

Sarfo vertrok naar Syrië om er de wapens op te nemen, maar werd teruggestuurd om in Londen te helpen bij het organiseren van terreuraanslagen.

“Een gemaskerde man vroeg aan mij of ik het erg zou vinden om terug te keren naar Duitsland”, vertelt Harry Sarfo. “De organisatie had op dat ogenblik meer mensen nodig in Duitsland en Engeland, om daar gecoördineerde aanslagen te plegen. Het was de bedoeling om tegelijkertijd zo veel mogelijk slachtoffers te maken.”

“Toen een vriend van mij vervolgens vroeg hoe de situatie in Frankrijk was, kregen ze tranen in de ogen van het lachen. ‘Maak je geen zorgen over Frankrijk’, klonk het zelfverzekerd. Dat was in april 2015.” Enkele maanden later zouden meer dan 100 mensen om het leven komen bij de aanslagen in Parijs.

Harry Sarfo werd tijdens zijn terugreis opgepakt en veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar eenzame opsluiting.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer