Een ontwerp van het kunstmatige energie-eiland dat voor de Belgische kust komt.
Volledig scherm
PREMIUM
Een ontwerp van het kunstmatige energie-eiland dat voor de Belgische kust komt. © Elia

België krijgt er eiland van 2 miljard euro bij: dit reuzenstopcontact moet hernieuwbare stroom uit Noordzee aan land brengen

Midden 2026 krijgt ons land er een eiland bij. Tegen dan moet het Prinses Elisabeth Eiland - het eerste kunstmatig energie-eiland ter wereld - voor onze kust liggen. Dat enorme stopcontact moet windenergie vanop de Noordzee aan land brengen en België verbinden met het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Maak kennis met een technisch en innovatief hoogstandje met een serieus prijskaartje.

97 reacties

  • Andy Staelens

    2 jaar geleden
    Daar mogen we ook alweer voor betalen.
  • Yolande MARIS

    2 jaar geleden
    Verstraeten en de Croo zorgen er eigenhandig voor dat ons landje de dieperik in gaat.Megalomane onbetaalde projecten financieren ,binnenkort weer de mededeling hoeveel de schuld per hoofd van de bevolking bedraagt .Binnenkort kunnen we ook maar dertig € per dag van onze rekening halen,om de banken niet te laten om te vallen,de minister van begroting is meer vers geld aan het zoeken.
  • Leonarda Van Opbroecke

    2 jaar geleden
    Wij krijgen energie bij maar ook een extra lijntje op ons energiefactuur erbij. Die 2 miljard gaan de uitbaters zeker niet betalen dat is voor de consument. Zij plukken enkel de vruchten zonder eigen investering. We hebben nu al wel WKK die ze niet durven verhogen. Dus hoe gaat het heten? RSC misschien?
  • Ronny Ooijen

    2 jaar geleden
    Patrick Neuwirth, MISSCHIEN dat die Thorium reactors OOIT zullen werken ALS de experimenten tenminste succesvol zijn. En anders mag u mij vertellen waar er een commerciële werkende en dus elektriciteit producerende reactor staat. Nergens. Dat is de realiteit en klinkt al heel anders, nietwaar?
  • Patrick Neuwirth

    2 jaar geleden
    Ronny, de next generation van kern zout reactor's draaien op kernafval dat we al jaren opslagen met tonnen in de grond voor 1000j ,dus ja milieu vriendelijker en groen, dit stopcontact kan niet goed zijn voor de biologie in zee .5 hectare batt opslag dat is toch voor ongeziene milleu rampen zorgen ...