Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Gemeente Mol

Slechts één Vlaamse student op de drie behaalt bachelordiploma na drie jaar: “Het is toch niet normaal dat sommigen er zes jaar over doen?”

Slechts één op de drie Vlaamse studenten slaagt erin zijn bachelordiploma te behalen binnen de drie jaar, wat de vooropgestelde studieduur is. Dat is in vergelijking met andere landen érg weinig. Al doen Franstaligen het nog slechter: bij hen studeert amper één op de vijf op tijd af. “Dit kost handenvol geld”, zegt onderwijsexpert Pedro De Bruyckere.

48 reacties

  • Sara Peeters

    2 jaar geleden
    Neem het onderwijssysteem van Finland over. Zij zijn de beste van de wereld nu. Leer daar maar van!
  • Gino Denil

    2 jaar geleden
    Studenten die er langer over doen zijn soms werkstudenten. Bovendien is het eerste jaar in sommige grote richtingen meer een loterij dan een echte evaluatie. Ooit een prof gekend die 6 multiple choice examens afnam doorheen het hele jaar en op het einde van het jaar bij de totaalberekening vast stelde dat iedereen net ongeveer de helft had. Gewoon door een spel van toeval. Proffen die examens afnemen over een verkeerde cursus. Of mondeling verplicht met bijzitters als controle. Komt ook voor.
  • piet devlieger

    2 jaar geleden
    Een vriend van mij pakte het handig aan met zijn feestende zoon die er in het eerste jaar niet door was en zijn jaar wou overdoen. OK zei pa, maar dan is dat jaar wel op jouw kosten. Ben je erdoor dan betaal ik opnieuw voor het volgende jaar. Zoon is eerst een jaar moeten gaan werken en heeft zijn gedubbeld jaar zelf betaald. Met de volgende jaren waren er geen problemen.
  • Dirk Brouns

    2 jaar geleden
    Gevolg van het pamperen waarbij iedereen ongeacht zijn mentale capaciteit een universitair diploma kan en moet krijgen. Nog 10-20j en we zijn het kneusje van de wereld voorbij gestoken door de Aziaten in elke vorm van wetenschappen. Tijd dat je terug minimaal 12/20 moet halen en max 3 vakken eronder. En dat je op eind van het jaar de evaluatie maakt met nadien slechts 1 herkansing voor het gehele jaar.
  • Koen Bauweraerts

    2 jaar geleden
    Het probleem ligt bij het basisonderwijs. Iedereen moet slagen, ja dan ligt de lat lager natuurlijk met alle gevolgen natuurlijk. Een leerkracht lager onderwijs kan alleen maar advies geven om een jaartje te dubbelen, als ouders niet willen dan zal dat niet gebeuren.