Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Rechts blok rond Braziliaanse president Bolsonaro haalt meerderheid in parlement binnen

De partij van aftredend Braziliaans president Jair Bolsonaro is de grootste partij in het nieuwe parlement. Zijn Liberale Partij (PL) haalt 99 zetels binnen. Het blok van rechtse partijen rond Bolsonaro beschikt daarmee over een meerderheid van 60 procent in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Die duidelijke meerderheid garandeert Bolsonaro nog altijd grote invloed in de Kamer, zelfs als uitdager Lula het in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van hem haalt. Het zogenaamde Bolsonarismo zou het de volgende regering op die manier moeilijk kunnen maken om hervormingen door te voeren of leden van het machtige Hooggerechtshof aan te duiden.

In de Senaat beschikt de PL nu over dertien zetels, onder wie verschillende oudgedienden van de regering-Bolsonaro. En ook binnen de deelstaten won rechts aan terrein. In acht van de 27 deelstaten won de rechtse kandidaat, in zes andere moet nog een tweede ronde volgen.

De PL steunt doorgaans gelijk wie het land leidt, maar veel van de PL-leden die verkozen raakten, delen de ideologie van Bolsonaro.

Bij de presidentsverkiezingen was Bolsonaro's uitdager Lula dus de winnaar van de eerste ronde, al zal een tweede ronde, op 30 oktober, nog moeten uitmaken wie de volgende vier jaar president wordt. Met 98 procent van de stemmen geteld kwam Lula uit op 48,1 procent en Bolsonaro op 43,5 procent.

Lula's Arbeiderspartij strandde op 68 zetels in de Kamer, een vooruitgang met 12. Daarmee is ze nu de tweede grootste.

Meest gelezen