Legerbaas Michel Hofman zwengelde het debat over de verplichte legerdienst aan.
Volledig scherm
PREMIUM
Legerbaas Michel Hofman zwengelde het debat over de verplichte legerdienst aan. © Belga

ONZE OPINIE. Dienstplicht om jongeren waarden, discipline en patriottisme bij te brengen? Zeg dan niet dat je niet wil betuttelen

Moeten we het debat over de verplichte legerdienst heropenen, nu eeuwige vrede in Europa minder vanzelfsprekend is geworden? Het debat voeren kan nooit kwaad. En zoals onze legerbaas Michel Hofman, die het ballonnetje opliet, er meteen geruststellend bij zei: het is toch niet voor meteen. Het leger is simpelweg niet meer voorzien op zo’n jaarlijkse instroom van jongeren: niet qua infrastructuur, niet qua materiaal en niet qua instructeurs.

38 reacties

  • Jef Peeters

    1 jaar geleden
    De jeugd wordt sowieso van thuis uit énorm 'betutteld'. Hotel mama voor sommige jongeren (meestal jongens!) die tot hun 30 à 35 jaar thuis blijven wonen! De jeugd heeft véél meer tijd nodig om volwassen te worden. De dienstplicht opnieuw terug invoeren zou een goede vooruitgang hiertoe kunnen bieden, denk ik. Nu worden ze ahw. gepamperd, zolang ze thuis wonen!!
  • Ives Ameel

    2 jaar geleden
    Op zich niet mis maar heeft een leger niet meer behoefte aan moderne goede wapensystemen in plaats van meer soldaten?
  • Wilfried Ingels

    2 jaar geleden
    Mochten ze nooit afgeschaft hebben. Er zijn zoveel werklozen dan zouden ze al minstens iets om handen hebben en wat meer respect aangeleerd worden.
  • Gino Denil

    2 jaar geleden
    Waarden en discipline zijn nodig. Maar het van bovenaf opleggen is betutteling en lukt bovendien niet. En mensen blindelings bevelen leren opvolgen hoort daar helemaal niet bij. Men heeft maar waarden als men zelfstandig kan oordelen. Dat houdt in dat men zelf oordeelt of men een bevel opvolgt of niet. Na de oorlog werd het "bevel is bevel" dan ook niet aanvaard in processen over oorlogsmisdaden.
  • Jurgen Meurs

    2 jaar geleden
    Ik denk dat als je meer rekruten in het leger wil dat je dat leger interessant en aantrekkelijk moet maken, verloning, carrierekansen, opleidingsmogelijkheden en dergelijke meer. Niemand zit te wachten op een leger van milliciens die liever elders zouden zijn met afgedankt materiaal omdat het allemaal te duur is. Voor mij liever een professioneel goed uitgeruste strijdkracht.