© BELGA

Demir haalt opnieuw uit naar Unia na omstreden uitspraak over boerkaverbod

Zuhal Demir, staatssecretaris voor Gelijke Kansen, reageert verbijsterd op uitspraken van Unia-kopstuk Rachida Lamrabet. In een interview in Knack noemt de juriste de discussie rond het boerkaverbod onder meer een ‘nepprobleem’. Unia heeft zich intussen gedistantieerd van de uitspraken van Lamrabet.

jdb

“Ik ben niet voor een boerkaverbod. Zeker niet in een land dat de mensenrechten hoog in het vaandel weet te dragen. Het is zuivere symboolpolitiek”, zegt ze woensdag in het weekblad Knack. “Het is een nepprobleem. Politici hebben het, in een klimaat van angst, gewoon tot een urgente maatschappelijke kwestie weten op te blazen.”

Demir zegt verbijsterd te zijn na het lezen van de uitspraken. “Lamrabet werkt als juriste bij Unia. Dat is een sleutelfunctie. Haar uitlatingen over het boerkaverbod en bij uitbreiding over de maatschappij die dat verbod gestemd heeft, zijn uitermate problematisch, zeker mocht ze daarmee het standpunt van Unia vertolken. Ik heb Unia uitdrukkelijk gevraagd of het afstand neemt van deze uitspraak.”

Het interfederaal gelijkekansencentrum ging woensdagnamiddag in op dat verzoek van Demir. In een korte mededeling wijst Unia erop dat Rachida Lamrabet “ten persoonlijke titel en op eigen initiatief” sprak in Knack over het boerkaverbod. De organisatie werkt binnen een duidelijk wettelijk kader en houdt zich daar aan. Unia neemt hiermee afstand van haar uitspraken in Knack. “De Unia-directie volgt dit nauwgezet op en zal haar verantwoordelijkheid nemen. Het incident wordt nu besproken op een overleg tussen werkgever en werknemer. Pas daarna communiceert de organisatie eventueel verder”, aldus nog het centrum.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer