Direct naar artikelinhoud
NieuwsVastgoed

Koopkracht voor vastgoed fors gedaald: 19 procent minder nieuwe woonleningen

Illustratiebeeld.Beeld BELGA

De koopkracht van de Belg voor vastgoed heeft een klap gekregen: het aantal hypothecaire leningen is in de eerste zeven maanden van dit jaar met 19 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Immoteker Finnoteker. Wie toch nog een huis koopt, koopt kleiner: het gemiddelde huishouden kan zich nu een huis van 85 m² veroorloven, tegenover 103 m² aan het begin van het jaar.

en

De Belg heeft 18 m², het equivalent van een grote slaapkamer, verloren in 9 maanden tijd. Dat blijkt dan weer uit de prijsmeter van vastgoedplatform Immoweb. De grote boosdoeners zijn de stijgende rentevoeten en de hoge inflatie. Die veroorzaken een inkrimping van de vastgoedkoopkracht bij de Belgische bevolking.

De dalende koopkracht blijft uitgesproken in de Belgische hoofdstad, die nog steeds gebukt gaat onder de stijgende prijzen. De Brusselaars, die op 1 januari 2022 een koopkracht van 55 m² hadden, komen nu voor een gemiddeld loon slechts in aanmerking voor 45 m². Dat betekent volgens Immoweb een verlies van 10 m². Uit dat cijfer blijkt ook dat de toegang tot huisvesting in Brussel en de andere grote steden steeds moeilijker wordt.

Kredietrente, inflatie en prijsstijging van woningen

De Europese Centrale Bank (ECB) zet nationale banken ertoe aan hun kredietrente voor onroerend goed snel te herzien om de stijgende inflatie het hoofd te bieden. "Als we daarbij de prijsstijging voor woningen optellen die in het hele land zichtbaar is, zien we dat de Belgen te maken hebben met een aanzienlijk verlies aan koopkracht", legt Piet Derriks uit.

Het aantal hypothecaire leningen voor de aankoop van een woning onder de registratierechten is ten opzichte van referentiejaar 2018 teruggelopen met gemiddeld 19 procent. Voor een nieuwbouw bedroeg de terugval 13,3 procent en voor een aankoop met verbouwingen liefst 35,7 procent. De leningen voor verbouwingen tout court kenden een terugval met 21,7 procent. Immotheker Finotheker concludeert dat er heel wat onzekerheid in de markt is. “Er zijn steeds minder kopers en hun leencapaciteit is sterk afgenomen. Hoe hoger de rentevoeten, hoe moeilijker het wordt.”

Daarnaast zal de nieuwe wetgeving rond EPC-labels de reële kostprijs voor veel huizen nog opdrijven. Wie vanaf 1 januari 2023 een huis koopt in het Vlaams Gewest, is verplicht om binnen de vijf jaar de EPC-score van het huis terug te brengen tot label D of een nog betere score. “Meer dan 40 procent van de woningen haalt dat label vandaag niet. De kost van zo’n renovatie loopt al snel op tot 50.000 euro en meer”, klinkt het.

Ondanks die bittere conclusie behoren de Belgen nog steeds tot de burgers met de beste koopkracht in Europa. "Ter vergelijking: een Frans huishouden kan zich gemiddeld 61 m² veroorloven", benadrukt Derriks.