© Photo News

Zuhal Demir haalt uit naar Unia-kopstuk na uitspraak over ‘Boerkaverbod’, Unia distantieert zich

Zuhal Demir, staatssecretaris voor Gelijke Kansen, reageert verbijsterd op uitspraken van Unia-kopstuk Rachida Lamrabet. In een interview in ‘Knack’ noemt de juriste de discussie rond het boerkaverbod onder meer een ‘nepprobleem’. Unia zelf neemt in een korte mededeling afstand van de uitspraken van haar kopstuk.

jdb

“Ik ben niet voor een boerkaverbod. Zeker niet in een land dat de mensenrechten hoog in het vaandel weet te dragen. Het is zuivere symboolpolitiek”, zegt ze woensdag in het weekblad Knack. “Het is een nepprobleem. Politici hebben het, in een klimaat van angst, gewoon tot een urgente maatschappelijke kwestie weten op te blazen.”

Demir zegt verbijsterd te zijn na het lezen van de uitspraken. “Lamrabet werkt als juriste bij Unia. Dat is een sleutelfunctie. Haar uitlatingen over het boerkaverbod en bij uitbreiding over de maatschappij die dat verbod gestemd heeft, zijn uitermate problematisch, zeker mocht ze daarmee het standpunt van Unia vertolken. Ik heb Unia uitdrukkelijk gevraagd of het afstand neemt van deze uitspraak.”

Voorts vindt Demir het niet kunnen dat Unia zich distantieert van de uitspraken door te beweren dat Lamrabet in Knack in eigen persoon sprak. “Het kan niet dat een centrum voor Gelijke Kansen ook maar de minste twijfel laat bestaan over zijn standpunt in verband met deze uitspraken.”

Perceptieprobleem

Demir dringt er op aan dat Unia zich uitdrukkelijk distantieert van de uitspraken van Lamrabet. “Ik heb eerder al gezegd dat Unia een probleem heeft met zijn perceptie. Deze uitspraken van een juriste van Unia – zelfs in eigen naam – dragen zeker niet bij tot een betere perceptie van Unia. Meer zelfs, we zijn het stadium van het perceptieprobleem voorbij. Het gaat om de geloofwaardigheid van Unia. Werkt het centrum mee aan gelijke kansen voor iedereen, of werkt het mee aan de bedreiging ervan?”

Unia distantieert zich

Unia neemt woensdagnamiddag in een korte mededeling afstand van de uitspraken van Rachida Lamrabet. Unia wijst er op dat Lamrabet ten persoonlijke titel en op eigen initiatief sprak in Knack over het boerkaverbod. De organisatie werkt binnen een duidelijk wettelijk kader en houdt zich daar aan. Unia neemt hiermee afstand van haar uitspraken in Knack. “De Unia-directie volgt dit nauwgezet op en zal haar verantwoordelijkheid nemen. Het incident wordt nu besproken op een overleg tussen werkgever en werknemer. Pas daarna communiceert de organisatie eventueel verder”, aldus nog het centrum.

LEES OOK. “Unia moet beslissing over hoofddoeken ondubbelzinnig uitdragen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER