Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"Geen enkele Oekraïner zal nog je Teslabrol kopen": Oekraïense stemmen, onder wie president Zelenski, reageren op "vredesvoorstel" van Elon Musk

De Twitter-enquête van Teslatopman Elon Musk met vredesvoorstellen voor Rusland en Oekraïne verzamelt heel wat reacties, ook van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Hij reageerde met een eigen Twitter-enquête, waarin hij de spot dreef met die van Musk. Al is het vooral de voormalige Oekraïense ambassadeur in Duitsland, Andrii Melnik, die opvalt met een uitgesproken "fuck off" aan het adres van de Tesla-CEO. 

Elon Musk, de topman van Tesla, begaf zich gisteren in geopolitiek vaarwater toen hij een vierdelig voorstel lanceerde in een Twitterenquête om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. 

Hij riep zijn 107 miljoen volgers op om "ja" of "nee" te stemmen op zijn idee. De voorstellen omvatten nieuwe verkiezingen in de geannexeerde regio's onder toezicht van de Verenigde Naties, een formele toekenning van de Krim aan Rusland, een verzekerde watertoevoer naar de Krim en de neutraliteit van Oekraïne.

Voorlopig reageerde zo'n 60 procent van de meer dan twee miljoen stemmers "neen". "Het is zeer waarschijnlijk dat dit uiteindelijk de uitkomst zal zijn", voegde Musk toe in andere tweets. "Het is alleen een kwestie van hoeveel er voor die tijd sterven. Een kernoorlog is ook een mogelijk, zij het onwaarschijnlijk, resultaat van dit conflict."

Nog geen uur later verscheen nog een enquête op Musks Twitterprofiel. "Laten we dit dan eens proberen: de mensen die in de Donbas en de Krim wonen, moeten bepalen of zij deel uitmaken van Rusland of van Oekraïne." Daarop reageerde zo'n 60 procent van de 1,7 miljoen stemmers wel "ja".

De tweets ontgingen de Oekraïense president Volodimir Zelenski niet. Hij reageerde in een mum van tijd met een eigen Twitter-enquête. "Welke Elon Musk vind je leuker? Een die Oekraïne steunt of een die Rusland steunt?" Momenteel steunt zo'n 80 procent van de 1,7 miljoen reacties Oekraïne.

Ook een adviseur van Zelenski, Mikhailo Podoliak, reageerde met "een beter vredesakkoord". "Oekraïne bevrijdt zijn gebieden, inclusief de geannexeerde Krim. Rusland ondergaat demilitarisatie en verplichte denuclearisatie zodat het anderen niet langer kan bedreigen. Oorlogsmisdadigers doorlopen internationaal tribunaal. Zullen we stemmen?"

"Beste Elon Musk", schreef ook de Litouwse president Gitanas Nauseda. "Als iemand de wielen van je Tesla probeert te stelen, maakt dat hem nog geen wettige eigenaar van de auto of van de wielen. Ook al beweren ze dat beiden ervoor hebben gestemd. Ik zeg het maar."

Maar het is de kleurrijke reactie van Andrii Melnik, de voormalige Oekraïense ambassadeur in Duitsland, die weinig aan de verbeelding overlaat. "Het enige resultaat is dat nu geen enkele Oekraïner ooit je verdomde Teslabrol zal kopen. Dus veel succes. Fuck off is mijn zeer diplomatieke antwoord aan u."

Al is zijn reactie niet zo verrassend, want Melnik durft al vaker zijn ongezouten mening geven. Hij werd in juli ontslagen door Zelenski nadat hij veel kritiek had uitgelokt omdat hij de controversiële Stepan Bandera verdedigde, een Oekraïense nationalistische leider van een organisatie uit de Tweede Wereldoorlog die gelinkt wordt aan de moord op Joden en Polen.

Meest gelezen