© Chris Nelis

Extreemrechtse sympathisanten riskeren 18 maanden voor hakenkruistekeningen op Genkse moskeeën

De procureur eiste woensdag celstraffen van 18 maanden en geldboetes van 6.000 euro voor twee twintigers omdat ze tijdens een nachtje stappen racistische leuzen, scheldwoorden en hakenkruisen op drie Genkse moskeeën schilderden. De mannen zouden er een wel zeer extreemrechtse sympathie op nahouden.

shde

In de nacht van 11 op 12 oktober 2013 besloten de twee vrienden om met spuitbussen racistische slogans en hakenkruisen op moskeeën in Kolderbos, Sledderlo en Winterslag aan te brengen. Scheldwoorden als ‘bruine apen’ stonden er op de gevels geschreven. Ook tekeningen van varkenskoppen sierden de gebouwen, een verwijzing naar het feit dat moslims geen varkensvlees nuttigen vanwege hun geloof.

“We hadden die nacht veel te veel gedronken”, gaf een 25-jarige beklaagde toe aan de rechter. Een excuus waarmee de procureur niet kon lachen. “Ze willen het discriminerende aspect van tafel vegen door te zeggen dat ze te veel op hadden”, stelt hij. “Maar men had gewoon moeten toegeven dat het uit racistische overtuiging was. Dat blijkt volledig uit het dossier.” Daarmee verwijst de procureur naar de huiszoekingen waarbij vlaggen met hakenkruisen, boeken over Hitler en wapens werden aangetroffen. Ook online zoekresultaten liegen er niet om. Zoektermen als ‘Allah suckt’ en ‘moslim moet dood’ konden op hun computer worden teruggevonden. Verder blijkt ook dat de mannen hun plannetje goed voorbereid hadden. Al een maand voor de feiten zochten ze de adressen van de verschillende Genkse moskeeën op. “Ik had op zijn minst excuses verwacht, Mea Culpa”, haalde de procureur nog uit. “Dat was voor mij essentieel. Nu kan ik niet anders dan een gevangenisstraf vragen.” De burgerlijke partijen, waaronder de vzw’s die eigenaar zijn van de bekladde gebouwen, vragen een terugbetaling van de reinigingswerken. Die kosten zouden kunnen oplopen tot zo’n 67.637 euro.

Geen racist

De advocaat van een van de twintigers blijft echter ontkennen dat zijn cliënt ‘een racist’ is. “Hij heeft geen enkel ras geviseerd”, klonk het. “Een turk is geen ras, dat is een nationaliteit. Net zoals een geloof geen ras is. Hij is dus géén racist. Ik vraag een werkstraf” Enkele minuten later haalde de raadsman van een van de burgerlijke partijen dit argument echter onderuit door het voorlezen van de definitie van ‘racisme’ zoals die in het wetboek staat opgenomen. “Daaronder valt óók het misprijzen van een nationaliteit of geloof.”

Vonnis volgt op 19 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer