Staatssecretaris voor Asiel Nicole de Moor (CD&V) wil eengemaakte migratiedienst: "Vandaag onlogische taakverdeling en inefficiëntie" 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) wil werk maken van één asiel-en-migratiedienst in ons land om de procedure vlotter te laten verlopen. Daarvoor pleit de staatssecretaris na een doorlichting van het systeem. Nu zijn verschillende diensten bevoegd en dat is niet efficiënt, klinkt het.

Wie asiel wil aanvragen in ons land, moet zich daarvoor eerst laten registreren bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Het dossier zelf wordt dan weer onderzocht door het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen. En Fedasil is bevoegd voor de opvang. Die structuur is zo historisch gegroeid. "Dat is het takenpakket dat ze doorheen de jaren hebben gekregen. Maar vandaag is het soms een onlogische taakverdeling tussen de diensten", zegt staatssecretaris De Moor.

Een "onlogische" taakverdeling, maar ook een nijpend personeelstekort en een gebrek aan digitalisering. Voeg daarbij nog een asielcrisis met lange wachtrijen aan het aanmeldingscentrum het Klein Kasteeltje in Brussel en de noodzaak aan ingrijpen dient zich aan.

De vorige staatssecretaris voor Asiel Sammy Mahdi, intussen partijvoorzitter van CD&V, had een audit van de diensten besteld. Dat rapport is nu klaar. Op basis van die bevindingen pleit huidig staatssecretaris Nicole de Moor nu voor een eengemaakte dienst in ons land. "Het is zeker haalbaar, het is een logische stap", aldus De Moor. "Het personeel verdient de structuren en de tools die hun werk kunnen vergemakkelijken."

Onafhankelijkheid

Dat een en ander niet efficiënt verloopt, blijkt onder meer aan de informatie-uitwisseling tussen de verschillende diensten. Er is een gebrek aan digitalisering. "De informatie van de ene naar de andere dienst gebeurt op papier. Dat leidt tot een hele papierberg", klinkt het. De informatie tussen de Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil gebeurt wel via mail, maar is kennelijk ook geen toonbeeld van efficiëntie. "Elke vier minuten vertrekt er een mail vanuit DVZ naar Fedasil met een Excel-lijst van de registraties van de dag. Dat kan veel beter."

Daarom gaat de staatssecretaris nu werk maken van een blauwdruk voor een nieuwe migratiedienst. Een eengemaakte dienst dus. Volgens De Moor zal daarbij rekening gehouden worden met de onafhankelijkheid bij de behandeling van een asielaanvraag. "Dat is voor mij ontzettend belangrijk. Het is niet aan politici om te oordelen of iemand veilig is in zijn land van herkomst of niet. Die onafhankelijkheid kan en moet behouden worden in een toekomstige nieuwe structuur."

In afwachting van die nieuwe structuur, een werk van lange adem, wil de staatssecretaris op korte termijn al werk maken van aanbevelingen uit de audit. "Het gaat dan over een flexibeler personeelsbeleid waarbij we veel sneller mensen moeten kunnen aanwerven. Hetzelfde geldt voor de digitalisering van de diensten", zegt De Moor.

Wrevel bij oppositie

Intussen is er bij de oppositie kritiek over het feit dat staatssecretaris Nicole de Moor al naar de pers is gestapt met de audit en haar plannen, eerder dan de parlementsleden in te lichten. Het was de krant De Tijd die vanmorgen met het nieuws uitpakte. N-VA-Kamerlid Theo Francken vindt dat niet kunnen en maakt er zich druk over op Twitter. "Wij Kamerleden kregen niets te zien, konden niets inkijken", klinkt het.

De Moor reageert enigszins stoïcijns: "Vandaag wordt die audit uitgebreid toegelicht in het Parlement. Het is de eerste keer dat dat gebeurt, ik ben daartoe ook niet verplicht. Ik heb bewust gekozen voor transparantie zowel naar het Parlement als naar de burger. Ik hoop dat we het vanaf nu over de inhoud zullen kunnen hebben. Het volledige rapport wordt eerst aan de parlementairen bezorgd en niet aan de pers."

BELUISTER - Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) over haar plannen in "De Ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen