Marcel Krijgsman, All Rights Reserved

Voedselbank in Mol pleit voor wet die supermarkten verbiedt om voedseloverschotten te vernietigen

Hulporganisatie Actie Min Mol wil dat er een wet komt die supermarkten verbiedt om hun voedseloverschotten te vernietigen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Zeker nu er almaar meer mensen een beroep doen op voedselhulp. De vereniging merkt ook dat er minder voedsel binnenkomt om te verdelen. Volgens handelsfederatie Comeos wordt er geen voedsel vernietigd dat nog consumeerbaar is, en is zo'n wet dus niet nodig. 

Actie Mensen In Nood, kortweg Actie Min Mol, is een organisatie die mensen uit de armoede wil halen. De vereniging is actief in Mol, Balen, Dessel en Retie en organiseert onder meer een voedselbank, waar wekelijks 325 gezinnen langskomen. "Wij merken dat steeds meer mensen terug aankloppen bij de voedselbank voor hulp. Sinds de coronacrisis was er al een forse stijging, maar nu met de stijgende energieprijzen komen mensen moeilijk rond en kloppen er terug meer mensen aan bij ons", zegt Annelies Van Loo van Actie Min.

Tegelijk merkt de organisatie dat er minder voedsel binnenkomt via de supermarkten. Er is vooral een afname van groenten en fruit. "Winkels moeten nu ook bezuinigen, en slaan minder voorraden in.  Dan is er ook minder "afval" en dat is goed. Maar als je ziet dat sommige winkels hun overschotten nog vernietigen, is dat heel jammer. " 

Beluister hier het gesprek met Wally Antonsson van Actie Min op Radio 2 in Antwerpen:

"We begrijpen ook wel dat het voor de supermarkten extra werk is. Ze moeten de producten uitscannen en sorteren. Sommigen geven ook aan dat ze bang zijn omwille van de voedselveiligheid, maar elke voedselbank is gebonden aan de regels van het Voedselagentschap, en die zijn best streng", legt Van Loo uit. 

Er zijn voedselbanken die al tijdelijk moesten sluiten

Annelies Van Loo, Actie Min

Volgens Van Loo weigeren sommige winkels zelfs pertinent om hun voedseloverschotten aan de voedselbanken te geven. "Wij halen het voedsel nochtans zelf op. Onze chauffeurs rijden met koelwagens rond, daar hebben wij allemaal in geïnvesteerd. Daarom begrijpen we ook niet waarom voeding nog weggegooid wordt. Er zijn voedselbanken die al tijdelijk hun deuren moesten sluiten. In Mechelen zijn ze twee weken dicht geweest." Daarom pleit de vereniging voor een wet die supermarkten verplicht om overschotten niet meer te vernietigen.

De voedselbank probeert ook voedsel in te slaan door rechtstreeks naar de groenten- en fruitveilingen te gaan. "Maar daar hebben ze ons ook al verwittigd dat de bedeling minder zal zijn. Ze verwachten dat boeren bezuinigen door hun serres minder te verwarmen." Particulieren mogen trouwens ook altijd voeding doneren, laat Van Loo nog weten.

Comeos: "Wet niet nodig"

Handelsfederatie Comeos ontkent dat er voedseloverschotten van supermarkten vernietigd worden, in plaats van ze weg te schenken aan voedselbanken. Als er al voedsel wordt vernietigd, is dat omdat het niet meer veilig is om die op te eten. "98 procent van de voeding wordt effectief verkocht en zo'n wet is dus niet nodig", zegt Nathalie De Greve, directeur duurzaamheid van Comeos. "Die overige 2 procent wordt al maximaal geschonken aan onder meer voedselbanken. Er is een hele goede samenwerking tussen winkelketens en voedselbanken. De sector schenkt dagelijks al 70.000 maaltijden, dat is bijna elke dag een maaltijd voor alle inwoners van Mechelen bijvoorbeeld." 

Er zijn nieuwe spelers op de markt gekomen die concurrentie zijn voor de voedselbanken

Nathalie De Greve, directeur duurzaamheid Comeos

Dat voedselbanken op dit moment minder overschotten krijgen, daar zijn volgens De Greve twee redenen voor. "Enerzijds proberen supermarkten om zoveel mogelijk een juiste inschatting te maken en zoveel mogelijk verkocht te krijgen. Anderzijds zijn er steeds meer andere initiatieven om onverkocht voedsel toch nog verder te verkopen, via een aantal platformen. Er zijn dus nieuwe spelers op de markt gekomen die eigenlijk concurrentie vormen voor de voedselbanken."

Niet-consumeerbare voeding wordt ook niet zomaar weggegooid, geeft De Greve nog mee. "Dat voedsel wordt bijna allemaal verwerkt in veevoeder of tot meststof door vergisting."

Meest gelezen