James Arthur Photography

Premier Alexander De Croo (Open VLD): "Goed dat indexmechanisme er is in momenten van crisis"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) verdedigt het indexmechanisme, waarbij de lonen stijgen als de prijzen stijgen. Tijdens het openingscollege politicologie aan de Universiteit Gent noemde hij het een goede zaak dat ons land dit mechanisme heeft in deze tijden van crisis. Werkgeversorganisaties stellen de indexkoppeling in vraag omdat dit volgens hen de concurrentiepositie van de ondernemingen in het gedrang brengt. De Croo volgt hen hierin niet en stelt ook dat we moeten stoppen met het uitvergroten van elk meningsverschil in ons land.

"Wie had ooit gedacht dat bijna alle partijen vandaag zeggen dat de index een goed mechanisme is", aldus De Croo. Opmerkelijk, want in een niet zo ver verleden was de liberale partij van de premier behoorlijk kritisch over de indexkoppeling. "Vandaag, in momenten van crisis, zeggen we "gelukkig dat we dat systeem hebben"."

Wie had ooit gedacht dat bijna alle partijen vandaag zeggen dat de index een goed mechanisme is

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Nu de prijzen van energie en consumptiegoederen pieken, en de lonen dus ook stijgen, weerklinkt bij de werkgeversorganisaties de roep om de lonen los te koppelen van de index weer luid. Door die hogere lonen dreigt de concurrentiepositie van onze bedrijven te verslechteren, zeggen ze. Anderzijds blijkt die indexkoppeling wel een effectief middel tegen collectieve verarming, waardoor burgers iets meer mogelijkheden hebben om aankopen te doen.  

BEKIJK - Alexander De Croo verdedigt het indexmechanisme.

Videospeler inladen...

Volgens premier De Croo zijn we in ons land te veel geobsedeerd om aan te geven wat fout gaat en verliezen we daarbij te vaak uit het oog wat er wél goed gaat. "Kijk eens naar al die dingen waarin we top van de wereld zijn, kijk eens naar wat wij opgebouwd hebben. We zijn wereldtop, onder meer in biotechnologie. We zijn een van de centra in de wereld waar de ganse wereld samenkomt via verschillende internationale instituties. Dat is op basis van een beleid dat we gevoerd hebben."

Stop met elk meningsverschil uit te vergroten alsof dat het einde van de democratie is

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

"Dat er weinig vertrouwen is in politiek, is een opdracht voor mij. Maar dat we een sterke samenleving hebben, is het resultaat van ons allemaal." De doelstelling voor De Croo is niet alleen een goed functionerende politiek, maar vooral een sterke samenleving.

Meer vertrouwen in de politiek krijg je door meer en betere uitleg van politici. "Maar politieke besluitvorming is moeilijk. We hebben heel veel verschillende meningen in ons land", geeft hij toe. Maar we kunnen het verschil maken door om te gaan met al die verschillende meningen. "Maar als de centrumpartijen niet leveren, is het logisch dat mensen ergens anders gaan kijken om hun goesting te vinden", duidt de premier de politieke realiteit dat veel burgers hun heil blijken te zoeken bij extreme partijen.

"Stop met elk meningsverschil uit te vergroten alsof dat het einde van de democratie is", luidt de boodschap van de premier. Zijn boodschap is duidelijk ook gericht aan commentatoren in de media. "Meningsverschillen zullen er altijd zijn, en als die er niet meer zouden zijn, zijn we zeer slecht bezig."

BEKIJK - Premier De Croo heeft het niet zo voor zwartkijken.

Videospeler inladen...

Toch staat onze democratie onder druk, moet ook de premier erkennen. Sommigen stellen de rechtsstaat in vraag, maar de desinformatiecampagnes die vooral op sociale media opgeld maken, vormen een probleem. Daarom stelt De Croo voor dat politieke partijen per euro die ze spenderen aan campagnes op sociale media ook een euro spenderen aan een academisch fonds die desinformatie blootlegt.

Degenen die het slecht menen met ons, komen met hun dikke bottines over ons lopen

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

"Ik wil geen overheid creëren die zegt dat zij gaat bepalen wat voor u goed of fout is", duidt hij. Maar een onafhankelijk academisch orgaan dat kan zeggen wat een onwaarheid is die wordt verspreid of zaken zonder wetenschappelijke of feitelijke basis kan aantonen, is volgens hem geen slechte zaak.

"Daar staan we vandaag in onze kinderschoenen, en degenen die het slecht menen met ons, komen met hun dikke bottines over ons lopen." Volgens Alexander De Croo onderschatten we hoe ondermijnend desinformatie werkt in onze maatschappij.

BEKIJK - Hoe pak je desinformatie aan zonder te vervallen in een "ministerie van de waarheid"?

Videospeler inladen...

Meest gelezen