Herdenking aanslagen 22 maart: indrukwekkende stiltes, monumenten en sterke speech koning

© Twitter

Vandaag is het exact een jaar geleden dat ons land werd opgeschrikt door de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. Tijdens drie officiële herdenkingsmomenten zijn die gebeurtenissen herdacht. Een ode aan de hoop en veerkracht.

vtvn

Eddy Van Calster zingt ode voor overleden vrouw Fabienne

Eddy Van Calster verloor bij de aanslagen vorig jaar zijn vrouw Fabienne. Hij schreef het nummer "Stars", als ultiem eerbetoon aan haar.

16 slachtoffers van Zaventem geëerd

Een voor een werden de namen van de 16 slachtoffers op de luchthaven geprojecteerd en vernoemd. Koning Filip legde een bloemenkrans neer, ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Zaventem houdt één minuut stilte

Brussels Airport hulde zich volledig in een indrukwekkende moment stilte, ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen van vorig jaar.

Herdenkingsmonument Zaventem wordt onthuld

Vlak bij de toegangsweg naar de luchthaven werd het gedenkmonument aan de aanslagen onthuld. Het kunstwerk "Flight in mind" van Brusselaar Olivier Strebelle stond al 20 jaar in de vertrekhal van Brussels Airport, en werd door de aanslag zwaar beschadigd. Het beeld is nu hersteld en zal voor altijd herinneren aan 22 maart 2016.

Koningspaar komt met de metro aan in Maalbeek

Koning Filip en Koningin Mathilde reisden samen met de regeringstop met de metro naar Maalbeek. Een bewuste en symbolische belangrijke keuze van het vorstenpaar, die daarmee de medewerkers van de MIVB en de pendelaars in Brussel een hart onder de riem wilden steken. Tot na de herdenkingsplechtigheid stopte er geen enkel ander metrostel in Maalbeek.

Ook in metrostation Maalbeek wordt één minuut stilte gehouden

Na Brussels Airport viel ook metrostation Maalbeek gedurende een minuut volledig stil. Om 9.11 uur, het exacte moment dat de bom een jaar geleden ontplofte. Een tweede geladen en indrukwekkende stilte.

Vervoort en Smet onthullen herdenkingsplaat Maalbeek

Brussels minister-president Rudi Vervoort en Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet onthulden samen de sobere gedenksteen in metrostation Maalbeek.

Koning Filip: "Laten we vooral teder zijn"

Op het Schumanplein in Brussel heeft koning Filip uitzonderlijk de natie toegesproken, in het Nederlands, Frans en Engels. Hij had veel lof voor de veerkracht van de Belgen en hield een krachtig pleidooi om "vooral naar elkaar te luisteren en teder te durven zijn".

Herdenkingsmonument op Schumanplein onthuld

Premier Michel, Brussels minister-president Vervoort en Brussels burgemeester Mayeur onthulden samen het kunstwerk ter nagedachtenis van alle terreurslachtoffers in ons land op het Schumanplein. Het is een langgerekt beeld geworden, in twee delen.

Ook het Schumanplein houdt één minuut stilte

Koning Filip legde aan het monument op het Schumanplein een bloemenkrans neer. Daarna werd voor de derde keer deze ochtend een collectieve minuut stilte gehouden. Dat serene moment werd afgesloten door de Europese hymne, en het Belgische volkslied.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen