Copyright 2018. The Associated Press. All rights reserved

Geen grote schermen tijdens WK voetbal: steeds meer Franse steden boycotten WK in Qatar

Steeds meer Franse steden, ook Parijs, gaan het WK voetbal in Qatar niet uitzenden op grote schermen in de binnenstad. Ze nemen die beslissing uit protest tegen hoe Qatar omspringt met de mensenrechten. Ook de ecologische impact van de organisatie van het WK in een bloedheet land als Qatar oogst kritiek.

Supporteren voor Les Bleus, de Franse nationale voetbalploeg, op een groot scherm in de binnenstad? In steeds meer Franse steden zal dat niet mogelijk zijn tijdens het komende WK in Qatar. Er komt geen fanzone met grote schermen waar mensen samen de wedstrijden van het nationale elftal kunnen volgen. 

Lille, Strasbourg en Reims waren de eerste steden die een boycot aankondigden van het WK in Qatar, dat begint op 20 november. Intussen hebben acht andere steden zich daarbij aangesloten. "Dit toernooi is gaandeweg veranderd in een menselijke en ecologische catastrofe, die onverenigbaar is met de waarden die wij via sport en met name voetbal willen uitdragen", zo motiveert de stad Marseille de beslissing.

Ecologische en sociale bezwaren

Vandaag heeft ook hoofdstad Parijs bekendgemaakt dat er geen grote schermen komen. Pierre Rabadan, schepen van Sport, voert verschillende redenen aan waarom er "geen sprake kan zijn" dat Parijs fanzones met grote schermen inricht. De stad heeft ecologische en sociale bezwaren tegen het WK in Qatar, en vindt daarnaast ook de timing, in de maand december, problematisch. Zeker in de huidige omstandigheden: nu de Fransen wordt gevraagd energie te besparen, lijken vertoningen in de buitenlucht geen goed idee". 

Dat ook Parijs op die manier het WK in Qatar boycot, is opvallend. Paris Saint-Germain, de voetbalclub van de stad, is in handen van Qatar Sports Investments. "We hebben zeer constructieve relaties met de club en zijn entourage, maar dat belet ons niet om het te zeggen wanneer we niet akkoord gaan", zegt Rabadan.     

Het Golfstaatje Qatar krijgt al jaren kritiek wegens schendingen van de mensenrechten, met name van gastarbeiders, die vaak in penibele omstandigheden mee bouwden aan de stadions voor het WK. Ook de achterstelling van vrouwen en vervolging van homoseksualiteit wordt gehekeld. Daarnaast is er ook kritiek op de organisatie van een WK in een bloedheet land, waar de stadions gekoeld moeten worden met airconditioning. 

Meest gelezen