Op naar negen op negen in de Champions League met SC De Noorderkempen: “Bruges are winning, everywhere we go”

Lille/Brugge -

Vanuit centrum Lille naar het Jan Breydelstadion in Brugge, zo’n 137 kilometer en zonder file reken je een dik anderhalf uur. Op een dinsdagavond voor een wedstrijd in de Champions League tegen Atlético Madrid reken je daar makkelijk toch een half uur tot een uur bij. De Ring van Antwerpen … “Maar voor onze geliefde Club doen we een effort”, klinkt het bij de supporters van De Noorderkempen, onderweg naar een negen op negen in Europa.

Dante Bellon

Het moet snel gaan, want om 17.30u vertrekt de bus met een supportersgare van aan café Heimwee in Lille naar het Jan Breydelstadion. Club Brugge geeft op de derde speeldag van de Champions League Atlético Madrid partij en gaat voor een negen op negen. “Al moeten we realistisch blijven, elk punt dat we pakken, is een gewonnen punt”, zegt voorzitter Koen Driesen van supportersclub De Noorderkempen. “Ik was een jaar of tien en ik ging met mijn broer en wat vrienden van hem mee naar Standard. Meteen een verplaatsing. Maar de liefde voor Club Brugge is er al van veel langer.”

“Destijds ging ik mee met mijn vader, grootvader, broer en wat vrienden. Toen speelden met Walter Meeuws en Julien Cools nog mannen van de buurt bij Club Brugge, en ook Borkelmans en Medved zorgden ervoor dat er wat fans meegingen destijds. In 1995 besloot mijn broer dan om de supportersclub met wat vrienden op te richten en zo is het gelopen. Dan heb ik het overgenomen en nu zit ik hier als voorzitter. Ik doe het ontzettend graag. We hebben een heel toffe bende en dit is toch altijd zo’n moment waarop iedereen elkaar nog eens ziet met dezelfde passie.”

Tijdens de busrit spelen enkele supporters een kaartspelletje. ©  DB

Bij het verzamelen in het supporterslokaal wordt uitvoerig besproken dat Antwerp echt nog wel te pakken is. “Dit houden ze niet vol, we springen nog wel over hen”, zeggen de fans unisono. Voor Koen roept een verplaatsing naar Antwerpen wel iets speciaals op. “Ik kan me herinneren dat we vroeger naar Antwerp en Beerschot gingen met de trein vanuit Herentals en in Antwerpen stapten we dan gewoon de bus op. Dat is nu ondenkbaar. We werden niet altijd even hartelijk onthaald als de supporters van Beerschot of Antwerp onze kleuren zagen, maar het zijn verhalen die me altijd bijblijven.”

Een andere fan verwijst naar een verplaatsing in Birmingham, zo’n tien jaar geleden. “Toen applaudisseerden die mannen zelfs mee met ons tijdens de Sterchele-minuut.” Een away day in het voetbal, het is en blijft toch altijd iets speciaals.

Maar vandaag is het dus een thuismatch. Op de bus richting Brugge bespreken de fanclubleden de opstellingen en zeggen ze dat ze wel achter hun coach staan. “Hoe Hoefkens die bende kan coachen, is geweldig om zien”, zegt een fan. Ondertussen gaat het – naar Antwerpse normen – zeer goed op de Antwerpse Ring. Hier en daar zien we fans die hun team gewonnen zetten op de pronostiek, maar bij de supportersclub zit het realisme er wel in. Een 1-2 staat op het blad. “Shame on you” en “trakteren” zijn de dingen die we dan horen. Maar natuurlijk, Atlético Madrid is Seraing niet.

Deze fans reizen voor het eerst mee met SC De Noorderkempen. ©  DB

Koen regelt ondertussen zijn administratie op de bus. “Voor eender welke verplaatsing binnen België hanteren we dezelfde prijs. Voor een lidmaatschap van een jaar vragen we tien euro, en leden gaan per busrit – zowel naar Jan Breydel als op verplaatsing – mee voor twaalf euro.” Het is jammer dat we voor een verplaatsing naar pakweg Westerlo, dat achter de deur is, ook een bus moeten inleggen. Maar dat is niet de grootste ‘zorg’ van de supporters. Wel dat de uitvakken almaar kleiner worden. Dat vinden we ontzettend jammer.”

De bakken bier staan in de corridor en daar wordt nuttig gebruik van gemaakt, want zelfs enkele vrienden leggen er een kaartje op. Met kaarten van … Club Brugge, uiteraard. Een beetje de spanning wat wegtrekken, want die zit er toch wel in. Een negen op negen pakken in Europa, het zou toch speciaal zijn. Een pintje? 1,20 euro, alstublieft. Waar vinden we dat nog?

De supporters zijn klaar om te vertrekken en hebben hun voorraad bij. ©  Joren De Weerdt

De kaartleggers zijn vier vrienden die voor het eerst meegaan met de supportersclub. “Normaal gingen we in Geel, maar die is er niet meer, dus viel de keuze op Lille”, klinkt het bij de mannen. Voor een fan is het zelfs de eerste wedstrijd sinds het uitbreken van de coronacrisis. Hij noemt het een speciaal moment om weer te gaan kijken. En ook Kelly en Lotte gaan mee. Zij hebben elkaar leren kennen op de bus en hebben beide een tattoo van hun club laten zetten. “Ik heb hier mijn lief leren kennen bij de supportersclub.” Niet alleen de liefde voor Club Brugge delen ze hier op de bus, maar ook die voor elkaar.

Ondertussen worden de gezangen ingezet en overstemt “Bruges are winning, everywhere we go” de busradio. De busrit verloopt wonder boven wonder zeer vlot en de spanning is te snijden. De sjaal hangt vooraan in de bus. Iedereen kan zien dat de supporters van De Noorderkempen onderweg zijn naar een negen op negen in de Champions League. “We mogen dromen. En als we ooit PSV Eindhoven nog eens loten, dan trekken we met de huifkar naar daar”, lacht Koen nog.

Kelly en Lotte tonen met trots hun Club Brugge-tattoo. Het getal 1891 representeert het geboortejaar van hun geliefde voetbalclub. ©  Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Champions League