AFP or licensors

Vergadert het Europees Parlement (tijdelijk) enkel nog in Brussel om energie te besparen? "Dit circus is niet vol te houden" 

Waarom vergadert het Europees Parlement afwisselend op twee locaties, in Brussel en in Straatsburg? Daar is al jaren onenigheid over. Duits Europarlementslid Peter Liese (CDU) grijpt de energiecrisis nu aan om de discussie nog eens op tafel te leggen. Hij stelt voor dat het Europees Parlement (op z'n minst tijdelijk) niet meer in Straatsburg zou vergaderen. Hij wil tijdens de wintermaanden enkel nog in Brussel samenkomen. 

Eén keer per maand vergadert het Europees Parlement niet in de Europese gebouwen in Brussel, maar in de zetel in Straatsburg in Frankrijk. Dat is zo vastgelegd in het verdrag van Amsterdam in 1997. Bij wijze van politiek compromis kreeg Straatsburg toen de hoofdzetel toegewezen van het Europees Parlement. Het gros van de andere Europese activiteiten zit in de gebouwen in Brussel. 

Het gevolg? Twaalf keer per jaar moeten de Europese parlementsleden en hun medewerkers tijdelijk verhuizen naar Straatsburg voor een plenaire vergadering. Daarna keren ze gewoon terug naar Brussel, want daar worden de meeste andere vergaderingen gehouden. Om dan een maand later opnieuw hetzelfde te doen. 

Het Duitse Europarlementslid Peter Liese vindt die maandelijkse verhuis middenin een energiecrisis niet meer te verantwoorden. Hij vindt dat Europa het goede voorbeeld moet geven en tot en met april enkel nog in Brussel moet vergaderen. Zo moet je geen twee gebouwen verwarmen én worden er ook talloze verplaatsingen uitgespaard. Maar wat vinden andere parlementsleden van dat opmerkelijke voorstel? 

Belgische Europarlementsleden zijn alvast enthousiast. "Het is bij mij al jaren een frustratie dat die vergaderingen in Straatsburg maar niet afgeschaft geraken", zegt Tom Vandekendelaere (CD&V) in "De wereld vandaag" op Radio 1. Ook Gerolf Annemans (Vlaams Belang) is niet te spreken over de maandelijkse verhuis. "Als ik naar Straatsburg rijd, word ik voorbijgestoken door grote vrachtwagens die allerlei documenten over en weer voeren," zegt hij. "De parlementsleden komen van overal met het vliegtuig. Eigenlijk is het een schandaal dat dat nog op deze manier gebeurt." 

Luister hier naar de reacties op het voorstel in "De wereld vandaag"

Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) wijst erop dat er tijdens de coronacrisis al eens tijdelijk beslist is om enkel in Brussel te vergaderen: "Door covid zijn we ook een tijd niet naar Straatsburg kunnen gaan. Maar om dat definitief af te schaffen, zal je Frankrijk moeten meekrijgen en daar knelt het schoentje. Dat zal niet simpel zijn." 

Waarom sleept deze discussie al jaren aan?

Blijft Frankrijk na al die tijd de enige dwarsligger ? "Dat is zeker nog steeds een groot deel van het probleem", zegt het Nederlandse Europarlementslid Bas Eickhout (GroenLinks). "Eigenlijk zouden de andere staatshoofden en regeringsleiders Emmanuel Macron daar elke Europese top over moeten aanspreken. Zolang hij geen druk voelt, zal hij z'n standpunt niet veranderen."

Als je dat wil doen, moet je het verdrag van de EU aanpassen

Bas Eickhout, Europarlementslid GroenLinks

Het zijn ook enkel de regeringsleiders die kunnen beslissen om de vergaderingen in Straatsburg definitief te schrappen. Het Europees Parlement zelf heeft daar niet de juiste bevoegdheden voor. "Dat komt omdat die vergaderingen in Straatsburg neergeschreven staan in het verdrag van de EU", legt Eickhout uit. "Dus als je enkel nog in Brussel wil vergaderen, dan moet je dat verdrag aanpassen. Anders kan Frankrijk het Europees parlement voor de rechter dagen. Dat heeft het ook al eens gedaan." 

Frankrijk krijgt in de discussie ook de steun van Luxemburg. "Dat is niet toevallig, want om de zoveel tijd vergaderen de Europese ministers ook in Luxemburg, omdat de hoofdzetel van de Europese Raad daar is", verklaart Eickhout. "Dus zij willen liever niet dat er aan dat verdrag gemorreld wordt. Als Straatsburg sneuvelt, zijn zij de volgende." 

Is het ook een optie om Straatsburg te kiezen?

Een andere optie zou kunnen zijn om met het Europees Parlement niet meer te vergaderen in Brussel, maar enkel nog in Straatsburg. "Dat zou een vreemde keuze zijn", zegt Eickhout. "Wij controleren als parlement de werking van de Europese Commissie, maar die heeft haar hoofdzetel in Brussel. Het zou niet logisch zijn dat wij  dan permanent in Straatsburg zouden gaan zitten. Dan haal je de controlerende en uitvoerende macht uit elkaar. Dus Brussel is de meest voor de hand liggende optie."

Eickhout hoopt in elk geval dat er snel een duidelijke keuze komt. "Een meerderheid van de parlementsleden wil af van dit rondrijdende circus", besluit hij. "Het is een verspilling van geld, van energie én het is ook nog eens slecht voor het klimaat. Je gaat extra CO2 uitstoten, terwijl dat nergens voor nodig is. In deze tijden krijg je dat niet uitgelegd."

Meest gelezen