Radio 2

Minder ijspistes en kerstverlichting (deels) gedoofd: zo besparen gemeenten op energie tijdens de kerstperiode

Heel wat gemeenten gaan besparen op kerstverlichting en op ijspistes tijdens de kerstperiode. Dat blijkt uit de energiebevraging van Radio2 bij de Vlaamse en Brusselse burgemeesters. 16 van de 20 gemeenten die aangaven normaal een schaatsbaan te voorzien tijdens de kerstperiode zullen deze dit jaar schrappen. En verschillende gemeenten zullen de kerstverlichting geheel of gedeeltelijk doven.

Van de 140 burgemeesters die deelnamen aan de energiebevraging van Radio2, maken er 101 duidelijk dat ze nu al beschikken over energiezuinige kerstverlichting. Nog eens 15 burgemeesters zeggen dat ze van plan zijn over te schakelen op energiezuinige kerstverlichting.

Volgens Kristof Van Dooren van Lysen BV, die kerstverlichting levert aan heel wat gemeenten in Vlaanderen, verbruikt LED-kerstverlichting eigenlijk niet zo veel: “Een overspanning over een straat verbruikt 40 tot 100 watt, terwijl een gloeilamp, die vroeger in elke living hing, 60 watt verbruikte.”

Toch geven heel wat gemeenten aan dat ze de kerstverlichting geheel of gedeeltelijk zullen doven. “Veel gemeenten zeggen ons dat ze het doen omdat ze bang zijn voor reacties van mensen”, zegt Van Dooren.

We vonden het geen goed idee om de kerstverlichting in volle glorie aan te steken terwijl onze inwoners besparen
Luc Van Hove, burgemeester Zandhoven

Perceptie

De gemeenten zelf bevestigen dat het om perceptie gaat. “Kerstverlichting doven is een symbolische actie”, zegt Luc Van Hove (CD&V), burgemeester van de gemeente Zandhoven. “We vonden het geen goed idee om alles in volle glorie aan te steken terwijl onze inwoners besparen.” In Bever pakken ze het anders aan. Daar gaat de kerstverlichting aan, maar “we gaan ze later ophangen”, aldus burgemeester Kristof Cattie (CD&V).

In Lievegem doven ze de kerstverlichting volgens een bepaald regime. “We volgen eigenlijk de straatverlichting, want de kerstverlichting hangt daarmee samen. Dat is in veel gemeenten zo”, zegt burgemeester Kim Martens (CD&V). Ook in Jabbeke hangt de kerstverlichting samen met de straatverlichting. “Ze zal dus ook van 23 tot 5u gedoofd zijn in de weekdagen”, duidt burgemeester Frank Casteleyn (CD&V).

Fluvius bevestigt dat de kerstverlichting vaak gekoppeld is aan de straatverlichting: "Als de straatverlichting uitgaat, gaat de kerstverlichting dus mee uit", aldus woordvoerder Björn Verdoodt. "Slechts een kleine minderheid van de gemeenten heeft de kerstverlichting op andere circuits aangesloten, waardoor die apart bediend kan worden."

Maar niet alle gemeenten kiezen voor de aanpak van besparing. “In Meerhout overwegen we de kerstverlichting te laten branden”, zegt burgemeester Nele Geudens (CD&V). “Misschien is het dan een idee dat jij thuis je kerstverlichting uitschakelt en eens komt kijken naar onze mooie kerstverlichting.”

IJspistes

In tegenstelling tot kerstverlichting zijn ijspistes wel grote energieverslinders. Het is dan ook geen toeval dat 16 van de 20 gemeenten die het over een ijspiste hebben in de energiebevraging aangeven dat de ijspiste dit jaar niet opgesteld wordt. “Voor onze gemeente kostte de ijspiste vóór corona 70.000 euro. Met de huidige energieprijzen zou dat nog 30 tot 40 procent meer worden”, zegt burgemeester Casteleyn van Jabbeke, een gemeente die haar ijspiste niet zal opstellen.

Het werd onbetaalbaar als de uitbater niet overschakelde op een kunststofpiste
Johan Tollenaere, burgemeester Maaseik

Vier gemeenten geven in de bevraging van Radio2 aan de schaatsbaan te laten staan. Het gaat om Hasselt, Keerbergen, Kontich en Maaseik. Maar waar de ijspiste blijft staan, is het vaak niet hetzelfde als voor de energiecrisis. “In Kontich blijft de ijspiste slechts 14 dagen staan in plaats van een maand”, zei burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA) op Radio2. Ook in Maaseik zal de ijspiste er anders uit zien. “De uitbater heeft gekozen voor een kunststofpiste in combinatie met een verwarming op stookolie. Anders werd het onbetaalbaar”, verklaart burgemeester Johan Tollenaere (Open VLD).

Waar de ijspiste onveranderd blijft, is op Winterland in Hasselt. “De organisatie heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om dit mogelijk te maken, zoals bijvoorbeeld een duurzame koeltechniek”, legt schepen van evenementen Habib El Ouakili (RoodGroen+) uit. “De factuur wordt bovendien betaald door de organisatie, en niet door de stad.”

Radio2 stuurde alle 319 Vlaamse en Brusselse burgemeesters een bevraging over de energiecrisis. Van 140 gemeenten kwam de vragenlijst ingevuld terug. 7 van de 13 centrumsteden deden mee. Sommige gemeenten die deelnamen gaven aan dat de energiecrisis nog in volle ontwikkeling is en dat ze daarom niet op alle vragen een antwoord konden formuleren.

Meest gelezen