Film van de week is “Rebel” van Adil & Bilall,  hun meest persoonlijke project: "Dit is onze "Platoon""

Adil El Arbi en Bilall Fallah, of kortweg Adil & Bilall zoals ze zichzelf in Hollywood laten noemen, staan er weer. En hoe. Het afvoeren van “Batgirl” was een mokerslag, maar nu delen ze op hun beurt een uppercut uit met hun nieuwe film “Rebel”, over een tiener die zijn oudere broer achterna reist naar Syrië. Na een halfuur gebeurt er iets wat je in een oorlogsfilm nooit zou verwachten. Je gelooft je ogen en oren niet, maar Adil & Bilall komen er helemaal mee weg. 

Zelf noemen ze het hun meest persoonlijke film tot nu toe. Een film die ze wel moésten maken, omdat hen als Marokkaanse moslims in Belgie vaak gevraagd werd wat ze vonden van de aanslagen in Europa, of van de gruwelijke beelden die ons bereikten uit Syrië. Wel, deze film is hun antwoord daarop. "Dit is onze anti-IS-speech. Als er nog iets gebeurt, dan moeten ze gewoon op play drukken en hiernaar kijken”, zegt Adil.

BEKIJK - Waarom Adil & Bilall deze film wel moésten maken:

Videospeler inladen...

Adil en Bilall zagen zelf veel jongeren uit hun eigen omgeving naar Syrië vertrekken. Sommigen waren geradicaliseerd, en gingen vol overtuiging vechten in dienst van IS. Maar velen wilden in de eerste plaats de lokale bevolking gaan helpen, zoals Kamal, het hoofdpersonage in “Rebel”. Als hij in Syrië belandt, wordt hij gedwongen om zich aan te sluiten bij een gelovige militie en voor hij het goed en wel beseft zit hij vast in Raqqa. Intussen wordt zijn jongere broer Nassim in Brussel een makkelijke prooi voor de radicale rekruteerders van IS.

BEKIJK - De trailer van de film "Rebel":

Adil & Bilall zijn zich als filmmakers goed bewust van de doortrapte technieken die IS gebruikt om kwetsbare jongeren in de val te lokken. Ze screenen zorgvuldig hun mogelijke "slachtoffers" en benaderen vooral jonge mannen die ze makkelijk kunnen beïnvloeden. Bovendien zijn hun propagandafilmpjes bijzonder vakkundig in mekaar gezet. Adil & Bilall zijn goed geplaatst om daarover te oordelen: alle truken van de foor - en Hollywood - worden bovengehaald om steeds meer jongeren te brainwashen. 

BEKIJK - Adil & Bilall herkennen bij IS technieken die ze ook in Hollywood gebruiken:

Videospeler inladen...

In "Rebel" wordt Kamal ook ingeschakeld om in Syrië als cameraman mee te werken aan zulke propagandafilms. Met Kamal als lokaas is het voor de rekruteerder van IS een kleine moeite om diens jonge broer Nassim te verleiden om ook naar Syrië af te reizen. Die rol wordt gespeeld door Amir El Arbi, de jonge broer van... Adil. Een natuurtalent.

BEKIJK - De jonge broer van Adil bemachtigt zijn eerste grote rol en blinkt van trots:

Videospeler inladen...

Ook de Molenbeekse acteur Aboubakr Bensaihi, die eerder al meespeelde in Adil & Bilalls debuut "Black", en in de tv-series "Thuis" en "Grond", is overtuigend als de jongeman die in Syrië zijn ongeluk tegemoet loopt. En Lubna Azabal heeft een heel intense rol als de moeder die vastberaden is om haar beide zonen terug voor zich te winnen.

Dit zou geen film van Adil & Bilall zijn als ze niet hun eigen stempel zouden drukken. Dat ze actiescènes konden regisseren, wisten we al langer. Wat ze in Hollywood leren tijdens het draaien van blockbusters met grote budgetten, kunnen ze hier etaleren. Ze noemen zichzelf nog altijd studenten aan de universiteit van de filmschool, maar ze hebben het vak steeds beter in de vingers en zetten bij elke film nieuwe stappen. Als ze af en toe een iets te grote pas nemen dan is dat maar zo. 

Ze durven tenminste. Ze durven risico's te nemen. Op een gegeven moment, als Kamal met zijn vrienden in een snackbar in Molenbeek zit en de Syrische president Assad op tv verschijnt, begint hij plots... te rappen. Zoals een personage in een musical van Disney, maar dan in een oorlogsfilm over Syriëstrijders. Je moet het maar doen. Wat een lef. Was getekend Adil & Bilall. En ze komen er helemaal mee weg, het werkt wonderwel. Mede dankzij een prachtige choreografie van de ongeëvenaarde Sidi Larbi Cherkaoui. 

BEKIJK - Het personage Kamal begint te rappen en danst in een betoverende choreografie van Sidi Larbi Cherkaoui:

Videospeler inladen...

De Brusselse rapper/acteur Aboubakr Bensaihi, die Kamal speelt, kreeg carte blanche van Adil & Bilall om alle teksten zelf te schrijven. Het feit dat hij mag rappen, dansen en zingen in deze anti-IS-film is zeer betekenisvol, want het zijn allemaal dingen die in IS verboden zijn. De muziek in deze film (geschreven door Hannes De Maeyer, de huiscomponist van Adil & Bilall) is een oorverdovend statement. Luider kan een boodschap niet zijn. 

BEKIJK - Aboubakr Bensaihi legt uit waarom de muziek in de film IS zo nerveus maakt:

Videospeler inladen...

Tijdens het draaien van de film was nog lang niet duidelijk of de musicalscènes zouden werken. De makers beseften maar al te goed dat ze moesten wachten tot de montage om dat te kunnen beoordelen. Dat is te zien in "Rudi goes rebel", een reportage die op zaterdag 8 oktober om 20.10 uur te zien is op Canvas en VRT MAX. Vranckx mocht als enige journalist mee achter de schermen, op de set in de woestijn in Jordanië. 

BEKIJK - Aboubakr vliegt door een muur op de filmset van "Rebel" in Jordanië:

Videospeler inladen...

"Dit is een film over een oorlog die dicht bij ons ligt, dit is onze "Platoon"", zegt Bilall met een knipoog naar Oliver Stone, de Amerikaanse regisseur en Oscarwinnaar die de twee Belgen via Facebook feliciteerde met hun nieuwe film. 

Stone heeft gelijk. "Rebel" is een must see. Net als "Platoon" verdient de film een breed publiek. "Rebel" is vanaf vandaag te zien in de bioscoop.

Meest gelezen