VRT NWS

Adviesgroep wil hekken en identiteitscontroles Blaarmeersen weg: “Hebben amper nut”

De klankbordgroep Blaarmeersen zegt in een rapport aan de stad dat de hekken en identiteitscontroles amper nut hebben. Die maatregelen werden in de zomer ingevoerd om incidenten tegen te gaan. De groep komt met een hele reeks aanbevelingen voor een betere aanpak en pleit onder meer voor een nieuw soort toegangsverbod voor heethoofden. 

De stad Gent heeft net een rapport ontvangen van de klankbordgroep Blaarmeersen met een evaluatie van de aanpak afgelopen zomer én aanbevelingen voor volgend jaar. In het document, dat VRT Radio2 kon inkijken, staat dat het niet zeker is dat de hekken en de controles aan de ingang de rust helpen te bewaren. De klankbordgroep stelt zelf enkele aanbevelingen op om opstootjes  komende zomer te vermijden. Ze vraagt de stad die uit te testen en te evalueren. 

Weg met het hek

De klankbordgroep wil af van de hekken die afgelopen zomer in het recreatiedomein opdoken. De aanbeveling is om de Blaarmeersen anders in te richten met natuurlijke barrières, bijvoorbeeld heuvels of dichte begroeiing, rond de zwemzone. Er zouden volgens het rapport verschillende ingangen moeten komen om drukte op één punt te vermijden. Enkel bij een toeloop van bezoekers zou er tijdelijk met hekken gewerkt kunnen worden. 

We pleiten voor een gratis bezoek, zonder identiteitscontroles, met bijvoorbeeld abonnementen of polsbandjes
rapport klankbordgroep Blaarmeersen

Het rapport stelt dat er veel sneller gecommuniceerd moet worden als het terrein vol begint te lopen. Al bij 3.500 mensen moet ontraden worden om nog naar de Blaarmeersen te komen, ook door betere online communicatie. Daarnaast vindt de groep dat de personeelsbezetting beter afgestemd moet worden op verlofdagen én weerberichten. Een bezoek moet volgens het rapport het beste van al gratis blijven. Door met abonnementen of polsbandjes te werken aan verschillende ingangen kan grote drukte vermeden worden. 

VRT NWS

Grotere zwemzone

In het rapport staat ook dat de bestaande strand- en zwemzone te klein is. Ze zou bij grote drukte uitgebreid moeten kunnen worden. De klankbordgroep vraagt om dit te onderzoeken. Ook zouden dan andere delen van de Blaarmeersen, bijvoorbeeld de voetbalvelden, opengesteld moeten kunnen worden als er te veel volk op het strand is. Extra randanimatie kan de sfeer op het terrein bevorderen én het bezoekersaantal over het hele domein helpen spreiden, stelt het rapport nog. 

Betere communicatie

De communicatie tussen alle verschillende diensten op en rond het terrein zit niet altijd goed, zegt de groep in haar rapport. Ze pleit daarom voor een crisiscommunicatielijn waarmee politie en openbaar vervoer elkaar op de hoogte kunnen brengen over heethoofden die met de trein of bus onderweg zijn naar het recreatiedomein. 

Het rapport stelt ook dat de spanningen mogelijk ontstaan omdat er te weinig ingezet wordt op alternatieve vervoermiddelen, waardoor bezoekers bij grote drukte op elkaar gepakt zitten op de bus. Het rapport pleit onder meer voor een aangeduide wandel-, fiets- en steproute van het station naar de Blaarmeersen. 

Nieuw toegangsverbod voor heethoofden

De klankbordgroep geeft toe dat er soms ook harder opgetreden moet kunnen worden. Het rapport pleit tegen maatregelen die hele groepen mensen treffen en wil dat alleen de heethoofden aangepakt worden. Daar wringt op dit moment, juridisch, het schoentje. 

De beheerder moet iets in de hand krijgen om lastige bezoekers ook langer dan één dag te weigeren, dat kan nu nog niet
rapport klankbordgroep Blaarmeersen

Beheerder Farys kan lastige bezoekers nu voor één dag weigeren, dat is alleen de dag van de overlast. Een langere weigering kan alleen via een plaatsverbod door burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). Daar zijn politievaststellingen voor nodig. De realiteit leert dat agenten niet altijd ter plaatse (kunnen) zijn wanneer het uit de hand loopt. De groep wil daarom een nieuw toegangsverbod juridisch laten onderzoeken zodat de beheerder meer instrumenten in handen krijgt. Afgelopen zomer werd overigens 3 keer een plaatsverbod ingesteld op de Blaarmeersen.  

Het rapport neemt ook de aanbeveling op om tijdens de drukke zomermaanden een beroep te doen op de federale politie. Door allerlei evenementen is de lokale politie immers vaak al overbevraagd. Tenslotte staat ook de aanbeveling om meer openbaar zwemwater te zoeken in de stad, maar ook in Vlaanderen en het hele land. Zo kunnen zwemmers en andere recreanten beter gespreid worden over meerdere locaties. 

Stad wil plan van aanpak

Gents schepen van Sport Sofie Bracke (Open Vld) betreurt dat het advies van de klankbordgroep al gelekt is, nog voor de geplande overlegmomenten. “We waren sowieso van plan om na de zomer te evalueren. Naast het advies van de klankbordgroep peilen we ook naar de meningen van de gebruikers en het personeel. Al die puzzelstukjes zullen mee bepalen welke politieke beslissing we zullen nemen.”

De komende weken wil de stad in commissies en het schepencollege het debat voeren. Schepen Bracke wil in elk geval een goed plan van aanpak. “Wat daar voor mij belangrijk aan is, is dat het een plan is dat we enkele jaren kunnen volhouden, zodat we rust kunnen brengen rond het domein van de Blaarmeersen.” Bedoeling is nog voor de herfstvakantie knopen door te hakken.

De klankbordgroep Blaarmeersen kwam twee keer samen om het rapport op te stellen. De groep bestaat uit vertegenwoordigers van de politie, NMBS, De Lijn, beheerder Farys, UNIA, jeugd- en actiegroepen, buurtbewoners en verschillende stadsdiensten. 

Meest gelezen