Onderzoek naar confronterend vechtfilmpje, feiten gebeurd op Grote Markt in Beveren. © TV Oost

Tom Van Grieken toont vechtende minderjarigen herkenbaar op Twitter

Sinds maandag circuleren er beelden op sociale media van een vechtpartij op de Grote Markt in Beveren. Op de sites van de nieuwsmedia werden de gezichten van de vechtende minderjarigen in Beveren onherkenbaar gemaakt. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken toont het filmpje waarin verschillende meisjes een ander meisje aanvallen en mishandelen zonder filter op zijn Twitteraccount.

Dirk Hendrikx

Zo is te zien dat de aanvallers mensen van kleur zijn. Van Grieken geeft er op Twitter deze commentaar bij: “Dit is Beveren… We kunnen allemaal wel wegkijken en doen alsof deze culturele “verrijking” normaal is, maar ik wil geen samenleving die dit soort crapuleus gedrag op onze straten normaliseert/minimaliseert. Het is hoog tijd om een grens te trekken.”

LEES OOK. “Dit heb ik in mijn hele carrière nog nooit gezien”: school grijpt meteen in nadat beelden van zware vechtpartij de ronde doen

De tweet krijgt vele reacties, sommige in steun, andere kritisch, met als meest gebruikte argument dat ook blanke jongeren wel eens vechten. Gevraagd naar een reactie wijzen Child Focus en het Kinderrechtencommissariaat op een mogelijke schending van het recht van afbeelding: in principe mogen mensen alleen herkenbaar worden getoond in de media als ze daar toestemming voor geven. In het geval van minderjarigen moet die toestemming komen van de ouders.

Openbare ruimte

Maar de Antwerpse professor Familierecht Frederik Swennen stelt dat dit recht niet absoluut is. “Als het gaat om iets wat zich in de openbare ruimte afspeelde, wat hier kennelijk het geval was, kan het zijn dat andere belangen mee in overweging worden genomen. Bijvoorbeeld in dit geval het recht van een politicus om de bevolking of zijn aanhang ergens op te wijzen.

De betrokkenen kunnen een klacht indienen en vragen dat de afbeelding verwijderd wordt of dat een schadevergoeding wordt betaald. Dan is het aan de rechter om te oordelen of hun recht inderdaad geschonden is dan wel dat een ander belang doorweegt. Het gaat hier niet om strafrecht maar om burgerlijke rechtspraak.” Nog volgens professor Swennen mogen overigens minderjarigen ook zelf toestemming geven voor afbeelding als ze daarvoor rijp genoeg lijken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER