Twee meisjes onder strenge voorwaarden vrijgelaten na zware vechtpartij in Beveren: "Discussie over iets kleins, die helemaal uit de hand gelopen is"

Twee minderjarige meisjes moesten vandaag voor de jeugdrechter komen in Antwerpen, na een zware vechtpartij eergisteren. Ze zijn onder strenge voorwaarden vrijgelaten. Vijf andere minderjarige meisjes zijn ook verhoord, maar mochten weer naar huis. Ze worden wel opgevolgd door het jeugdparket.

Na schooltijd ontstond er ruzie in een groepje scholieren, die op de Grote Markt in Beveren op de bus stonden te wachten. Uiteindelijk kwam het tot een gevecht, waarbij één meisje zware klappen kreeg. Verschillende scholieren keken toe zonder in te grijpen, of maakten beelden van de vechtpartij. Die gaan sindsdien rond op sociale media.

De beelden van het incident circuleren op sociale media. Omdat iedereen wellicht minderjarig is, hebben we het hele filmpje onherkenbaar gemaakt. Opgelet, de beelden zijn hard.

Videospeler inladen...

Volgens de schooldirectie gaat het om een discussie die op school begonnen was, en die buiten de schoolmuren uit de hand is gelopen. "Het gaat om iets kleins dat geëscaleerd is, en waar leerlingen van andere scholen zich mee zijn komen moeien", zegt Kathleen Thomassen, directeur van het Koninklijk Atheneum Beveren. Het meisje dat de klappen krijgt, en een van de meisjes die klappen uitdelen, zitten bij haar op school.

Zeven minderjarige meisjes konden achteraf opgepakt worden. Vier van hen, die in Oost-Vlaanderen wonen, zijn ondervraagd door het jeugdparket in Dendermonde. Ze zijn na hun verhoor weer vrijgelaten, maar zullen opgevolgd worden. Drie anderen woonden in Antwerpen. Eén van hen is vrijgelaten, de andere twee - die de zwaarste feiten zouden hebben gepleegd - kwamen vandaag voor de jeugdrechter. Die heeft hen onder strenge voorwaarden vrijgelaten. Het parket wil geen verdere details geven over die voorwaarden. 

Het Atheneum heeft ook vijf meisjes en een jongen voorlopig geschorst, in afwachting van een sanctie door de klassenraad. "De schaal van deze vechtpartij is echt uitzonderlijk", zegt de directrice. "Het is nu aan de klassenraad om te zien hoe we ermee omgaan, maar dit kunnen we echt niet tolereren."

Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging, maar is intussen weer thuis.

Meest gelezen