EcoWerf

Nieuwe verborgen sluikstortcamera’s in verschillende gemeenten in Vlaams-Brabant: "Impact zwerfvuil op milieu is immens"

In verschillende gemeenten in Vlaams-Brabant komen nieuwe verborgen camera’s om sluikstorten tegen te gaan. Afvalbedrijven EcoWerf en Intradura kondigden de projecten aan in het kader van de Week van de Handhaving.

Afvalbedrijf EcoWerf heeft zijn project vandaag bekend gemaakt aan de glasbolsite aan het kerkhof in Holsbeek. Het is één van de locaties die vaak geplaagd wordt door sluikstorters. EcoWerf zal verborgen camera's plaatsen in 14 steden en gemeenten in het oosten van Vlaams-Brabant. “Sluikstorten verstoort meer dan alleen de fauna en flora uit de buurt”, zegt Machteld Vanden Bosch van EcoWerf. “Het kost niet alleen handenvol geld aan de lokale besturen en aan EcoWerf om het op te ruimen, het geeft ook een onveilig gevoel voor de inwoners én het oogt uiteraard niet mooi."

Concreet gaat het om de gemeenten Bekkevoort, Bertem, Boortmeerbeek, Boutersem, Geetbets, Glabbeek, Hoegaarden, Holsbeek, Huldenberg, Linter, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Zoutleeuw en Tielt-Winge.

Sluikstorten is kostelijk, het geeft een onveilig gevoel aan de inwoners én het oogt uiteraard niet mooi
Machteld Vanden Bosch, communicatieverantwoordelijke EcoWerf

Ook de gemeente Wemmel krijgt veel meldingen van inwoners die zich aan rondslingerend afval storen. Daar zal afvalbedrijf Intradura camera's plaatsen. “Zowel de inwoners als het bestuur willen een propere buurt", zegt Vincent Jonckheere (onafhankelijk), schepen van Milieu en Duurzaam Beleid. "Het opruimen van zwerfvuil en sluikstorten kost veel geld en de impact van het zwerfvuil op het milieu is immens."

De camera’s worden geplaatst aan glasbollen, kledingcontainers of andere verlaten plekken en veldwegen. De toestellen zijn verborgen en niet zichtbaar, om zo het afschrikeffect te verhogen. “We willen de sluikstorters niet op de hoogte brengen over waar de camera’s staan. Zo hopen we zoveel mogelijk sluikstorten tegen te gaan", aldus Vanden Bosch. EcoWerf zal de camera’s de komende drie jaar in verschillende gemeentes plaatsen. “De gemeente kan een campagne doen om zijn inwoners te verwittigen, maar de exacte locatie zullen we nooit prijsgeven."

Op basis van de camerabeelden kunnen de gemeenten de sluikstorters betrappen. Die riskeren een GAS-boete tot 350 euro, naast de kosten om het sluikstorten op te ruimen.

Mooimakers

Meest gelezen