Wel investeringen, maar nog niet minder kinderen per begeleider in kinderopvang: Vlaamse oppositie scherp voor "wereldvreemde" minister Dalle

De Vlaamse regering investeert dan wel 115 miljoen euro extra per jaar in de kinderopvang, maar de oppositiepartijen in het Vlaams Parlement wilden vooral weten of met dat geld nu ook het aantal kinderen per begeleider naar beneden zal worden gehaald. Nog niet direct, moest vervangend minister van Welzijn Dalle (CD&V) toegeven. Maar vooral toen hij nog eens de officiële cijfers bovenhaalde, spuwde de oppositie met vuur.

"9 is teveel", zo luidt de boodschap van de kinderopvangsector, die vandaag protesteert. Daarmee verwijzen ze naar de zogenoemde begeleider-kindratio in de kinderopvang: die ligt officieel op 1 begeleider per 8 à 9 kinderen (om precies te zijn: 1 op 8 of 2 op 18, red.). Om de problemen in de sector aan te pakken, moet die verhouding naar beneden, zo herhaalden onder meer Vooruit, PVDA en Groen in het Vlaams Parlement. 

Hun vraag aan Vlaams minister Benjamin Dalle, die zijn collega Hilde Crevits de komende vier weken op Welzijn vervangt, was dan ook duidelijk: zal het extra geld dat de Vlaamse regering zopas voor de kinderopvang heeft uitgetrokken daarvoor ook gebruikt worden?

"Vinden de mensen niet"

Dalle herhaalde de boodschap die hij ook al in "De ochtend" op Radio 1 bracht, dat een groot deel van het geld zal gaan naar een betere kwaliteit in de sector: betere arbeidsvoorwaarden, betere lonen en een beter, eenvoudiger subsidiesysteem. Een deel van het geld zal ook gaan naar een verbetering van de administratie en inspectie, zoals ook de onderzoekscommissie kinderopvang had gevraagd. Verder wordt er ook geïnvesteerd in meer capaciteit.

"Is dat genoeg? Nee", beantwoordde Dalle onmiddellijk zijn eigen vraag. "Maar op korte termijn is die actie wel noodzakelijk om de kwaliteit en aantrekkelijkheid van sector te verbeteren. Als je merkt dat er heel veel vacatures niet ingevuld geraken, als je merkt dat er drempels zijn om in die sector te gaan werken of als je ziet dat mensen er niet willen blijven, moet je vooral op dat element actie ondernemen." 

Die ratio vandaag naar beneden halen, zal het probleem niet oplossen. We vinden vandaag de mensen niet

Vlaams minister Benjamin Dalle (CD&V), die Hilde Crevits de komende weken vervangt op Welzijn

"Maar daarmee zijn we niet klaar. We hebben ook het engagement uitgesproken om samen met de sector verder te werken. En ja, ook de begeleider-kindratio zal daar op tafel liggen. Maar die ratio vandaag naar beneden halen, zal het probleem niet oplossen. We vinden vandaag de mensen niet."

Herbekijk hier wat minister Dalle zei in het Vlaams Parlement over de investeringen in de kinderopvang:

Videospeler inladen...

Rode lap

Hij benadrukte nogmaals dat die ratio van 1 op 8 à 9 "een maximum" is. "Gelukkig is dat niet de realiteit in alle voorzieningen. Uit de inspectierapporten van onze diensten blijkt dat het gemiddelde iets lager ligt dan 1 op 6. Dat is de realiteit op het terrein, al zijn er natuurlijk wel plekken waar die ratio hoger ligt."

Dat werkte als een rode lap op een stier bij de oppositie. "Als dat het antwoord is op al die mensen die al maanden actievoeren met de boodschap dat 1 op 9 te weinig is, gooit u olie op het vuur", stelde Hannes Anaf van Vooruit. Dat Dalle eerst de personeelstekorten zei te willen aanpakken, kon bij Anaf op geen genade rekenen. "Waarom zouden die vacatures openstaan, denkt u? Wij hebben allebei kinderen. Ik kan mij zelfs niet voorstellen dat ik alleen zou moeten zorgen voor 8 of 9 van die kleine peuters, laat staan 15. Ik zou dat niet kunnen en niet willen."

De sector staat straks massaal op straat. En u komt hier dan vanuit uw ivoren toren zeggen: 'In realiteit is het helemaal niet zo erg'

Lise Vandecasteele, Vlaams Parlementslid voor PVDA

"Wereldvreemd", vond ook Lise Vandecasteele van PVDA. "De signalen van het terrein worden compleet genegeerd. De sector staat straks massaal op straat. En u komt hier dan vanuit uw ivoren toren zeggen: 'In realiteit is het helemaal niet zo erg'. Als u vindt dat de norm naar 1 op 6 of 1 op 5 kan gaan, dienen wij onmiddellijk een decreet in. Ik neem aan dat de CD&V dat zal steunen, met de nodige budgetten."

"Denkt u echt dat dat gemiddelde van u klopt?", vroeg Celia Groothedde van Groen. "Wie wordt er meegerekend in dat gemiddelde, vragen werknemers in de sector zich af. De studenten die ze moeten opleiden? De administratieve krachten? Mijnheer de minister, kijk verder dan uw gemiddeldes, want u goochelt met cijfers en laat de kinderopvang in de steek."

De oppositie in he Vlaams Parlement was "not amused" met de toelichting van Dalle:

Videospeler inladen...

Ook Immanuel De Reuse van Vlaams Belang was niet overtuigd. "Dit plan volstaat niet om de sector erbovenop te helpen. De sector verwacht een Marshallplan van u: een allesomvattend plan waarmee je de kinderopvang weer aantrekkelijk maakt, waarmee je de sector weer een leefbare toekomst geeft. In deze sector werken mensen met het dierbaarste wat we hebben: onze kinderen. Daarom onze oproep: aan de slag met de kinderopvang."

Meest gelezen