Enkele huizen in het historische gedeelte van de Russische stad Kaliningrad

"Welkom in Královec!": Tsjechië spot met Vladimir Poetin en "annexeert" Russische enclave Kaliningrad

De sociale media in Tsjechië worden op dit moment overspoeld door grappen over een zogezegde annexatie van Kaliningrad. De inwoners van die Russische enclave zouden in een referendum hebben beslist dat ze bij Tsjechië willen horen, een satirische reactie op Rusland dat vier Oekraïense regio's heeft geannexeerd na een referendum. Kaliningrad heet nu (fictief) Královec en heeft zelfs al een eigen toeristische webpagina gekregen.

"Welkom in Královec. Tijdens een succesvol referendum heeft 97,9 procent van de inwoners van Kaliningrad beslist om bij de Tsjechische Republiek te horen en om Kaliningrad te hernoemen tot Královec." Zo staat te lezen op de startpagina van Visit Královec, de gloednieuwe toeristische website van de stad. Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om een officiële site, maar maakt deel uit van een reeks internetgrappen.

Al enkele dagen worden de sociale media in Tsjechië overspoeld met memes, grappen en bewerkte foto's over een zogezegde annexatie van de Russische stad Kaliningrad door Tsjechië. Een satirische aanklacht tegen Rusland dat de Oekraïense regio's Donetsk, Loegansk, Zaporizja en Cherson heeft geannexeerd.

Kaliningrad aan de Baltische Zee of Oostzee is pas sinds de Tweede Wereldoorlog Russisch grondgebied. Daarvoor was het Duits gebied rond een belangrijke stad, Königsberg. De filosoof Immanuel Kant werd er geboren en ligt er begraven. Na de Tweede Wereldoorlog werden Russen naar de stad en de omgeving gestuurd om er de verdreven, gevluchte of vermoorde Duitse inwoners te vervangen. Kaliningrad werd een belangrijk militair bolwerk met de thuishaven van de Baltische vloot in Baltiisk. 

De regio ging op slot voor buitenlanders. Pas na de val van de Sovjet-Unie konden zij de regio weer legaal bezoeken. Kaliningrad bleef na 1991 verweesd achter als exclave (een gebied dat politiek gezien wel, maar geografisch niet met het moederland is verbonden), omringd door Litouwen en Polen, intussen beide lid van de Europese Unie en de NAVO. De regio heeft een strategisch belangrijke ligging voor Rusland.

Ook het Tsjechische Europarlementslid Tomas Zdechovsky doet gretig mee op Twitter. "De top in Praag morgen die door 48 landen wordt bijgewoond, is een geweldige kans om te onderhandelen over de verdeling van Kaliningrad tussen Polen en Tsjechië", zo schrijft hij. Zdechovsky deelt ook een tweet waarin wordt gesproken over de aanleg van een metrolijn tussen Tsjechië en Kaliningrad.

"Het referendum in vier Oekraïense regio's over toetreding tot Rusland was zinloos. Niemand neemt het serieus", zegt Zdechovsky. "Op dezelfde manier kunnen we dit doen in Kaliningrad. We zouden een paar mensen dwingen om voor toetreding tot de Tsjechische Republiek te stemmen en het dan als een uitgemaakte zaak presenteren."

Onder de hashtag #Kralovec doen ook een heleboel bewerkte kaartjes en foto's de ronde. Van oorlogsschepen in de haven van Kaliningrad, Tsjechische legertanks in de straten, tot een gevechtsvliegtuig dat kleine flesjes wodka over de regio laat vallen om "het Russische leger te verlammen". Er doet zelfs een valse tweet de ronde waarin de Oekraiënse president Zelenski de Tsjechische annexatie erkent.

Op de Tsjechische Wikipediapagina van Kaliningrad stond een tijdlang te lezen dat het tot Tsjechisch grondgebied hoort. De pagina is intussen vergrendeld en kan niet meer worden aangepast door eender wie. Ook zou een Tsjechische zoekmachine voor vastgoed het ondertussen mogelijk hebben gemaakt om Kaliningrad toe te voegen aan de regio's waarin mensen huizen kunnen zoeken. En er is zelfs al een nieuwe postzegel ontworpen. 

Meest gelezen