Radio2

400 voetbalsupporters veroorzaken rellen bij Europese basketmatch van BC Oostende: "Nog nooit meegemaakt"

In Oostende hebben 400 supporters van de Turkse basketbalclub Galatasaray voor problemen gezorgd. Tijdens de match tegen BC Oostende hebben ze vuurwerk afgestoken in de zaal en nadien onstond een grote vechtpartij. "Het gaat om voetbalsupporters die hier waren om schade te veroorzaken", reageert CEO Jurgen Vanpraet van BCO. 

Gisterenavond verloor basketbalclub BC Oostende tegen Galatasaray uit Turkije in de Champions League. Voor de match waren er al problemen met de supporters van Galatasaray. Ze hebben een kruispunt in Mariakerke bezet, ze hebben ook vuurwerk en bommetjes ontstoken. De sfeer veranderde tijdens de match niet. Ook toen staken ze in de zaal vuurwerk aan. 

"Het gaat om 400 supporters uit een voetbalmidden", zegt Vanpraet. "Ze komen uit België, Nederland en Duitsland. Ze ze wilden alleen maar schade veroorzaken en dat is hen ook gelukt. Ze hebben andere onschuldige supporters aangevallen, enkele mensen zijn van de trappen geduwd. Er zijn ongeveer 100 zitjes gesneuveld en kabels uitgetrokken."

"Geen structurele ondersteuning van politie"

Na de wedstrijd - Galatasaray had gewonnen met 78-92 - weigerden de hooligans de zaal te verlaten en ze bleven anderen aanvallen. Toen de politie tussenbeide kwam, ontstond een grote vechtpartij waarbij ook honden en pepperspray werden ingezet. Korpschef Philip Caestecker: "We hebben er bewust voor gekozen om niemand te arresteren omdat je de situatie dan erger maakt. Mochten er gewonden of zwaargewonden gevallen zijn, dan zouden we daar anders op reageren. We hebben ervoor gekozen om het geweld zo snel mogelijk ongedaan te maken en de ruimte zo snel mogelijk vrij te krijgen. Wat niet betekent dat de relschoppers vrijuit gaan. Er zijn camerabeelden en er is een onderzoek opgestart."

BC Oostende had nochtans voorzorgsmaatregelen genomen. Jurgen Vanpraet: "We hebben iedereen gefouilleerd. We werkten ook met aparte vakken met politie erbij. Maar wij vallen niet onder de voetbalwet. Wij zijn een evenement en in die zin is er geen structurele ondersteuning van de politie, wij moesten die dus zelf voorzien. Wij zijn niet gewoon om voetbalsupporters op een basketmatch te zien, met alle gevolgen van dien."

Meest gelezen