Na de heisa: proces over de terreuraanslagen van 22 maart kan herstarten op 14 november, nieuwe glazen boxen zullen 235.000 kosten

Op 14 november zal de zaal van het proces over de terreuraanslagen van 22 maart 2016 klaar zijn én kan het proces dus starten. Dat laat de federale overheidsdienst Justitie weten. Oorspronkelijk zou het proces van start gaan op 10 oktober, maar dat werd uiteindelijk uitgesteld, omdat de glazen boxen waarin de beschuldigden moesten zetelen ongeschikt werden bevonden voor het proces. De aanpassingen aan de boxen zullen 235.000 kosten. 

Op 14 november zal de zaal voor het proces van de aanslagen klaar zijn en kan het proces starten, met de jurysamenstelling. Daarmee heeft het proces al vanaf dag 1 - afhankelijk van hoe je wilt rekenen - drie weken tot een dikke maand vertraging opgelopen.

Die vertraging heeft alles te maken met de aanpassing van de glazen boxen, waarin de beschuldigden oorspronkelijk hadden moeten zitten. Die moesten alsnog worden ontmanteld, zo besliste de voorzitter van het hof van assisen in september, onder meer omdat de advocaten door die afgesloten boxen niet comfortabel zouden kunnen overleggen met hun cliënten.

De speciaal gebouwde boxen, die alles samen zo'n 250.000 euro kostten, worden momenteel afgebroken en zullen worden omgebouwd tot een grote, gezamenlijke box, zoals ook al op het proces over de aanslagen van Parijs is gebruikt. Volgens de FOD Justitie zal die aanpassing "snel" gebeuren, "dankzij intensieve samenwerking".

De aanpassingen aan de boxen zullen 235.000 euro kosten, dat komt dus bovenop die 250.000 euro. "De werken zijn complex en we verbinden ons  ertoe om het gerecupereerde materiaal zo efficiënt mogelijk in te zetten", klinkt het bij de overheidsdienst.

Wat zal er veranderen?

  • De beklaagden zullen niet meer van elkaar gescheiden zijn door transparante binnenwanden. Het wordt dus één grote box
  • In de glazen ruimte in de voorzijde van de box worden twee permanente openingen voorzien, één op zithoogte, één op staande hoogte, die de beklaagden toelaten overleg te plegen met hun raadslieden en het hof toe te spreken tijdens de ondervragingen

Meest gelezen