"Ik ben zo verliefd! Wat moet ik doen?" Velma uit "Scooby-Doo" komt na jarenlange hints officieel uit de kast

Na jaren van hints en speculeren zegt Velma Dinkley, een van de personages uit de "Scooby-Doo"-reeks, eindelijk dat ze verliefd wordt op vrouwen. In de nieuwe Halloween-special valt ze voor de charmes van Coco Diablo. Voor de fans van "Scooby-Doo" was haar lesbische geaardheid al lang zo klaar als een klontje. Scenaristen wilden van Velma al eerder een openlijk lesbisch personage maken, maar botsten daarbij naar verluidt op tegenkanting. Maar nu is het eindelijk zover. "Ik ben zo verliefd! Wat moet ik doen?"

Scooby-Doo is een van de langst lopende Amerikaanse animatiereeksen en volgt een bende jonge speurneuzen die mysteries oplossen, met in hun zog de grote, maar ietwat laffe hond Scooby-Doo. De franchise is sinds het begin in 1969 sterk uitgebreid, er zijn tal van cartoons, films en strips met Velma Dinkle, Daphne Blake, Fred Jones, Norville "Shaggy" Rogers en Scooby-Doo in de hoofdrol.

Productiebedrijf Warner Bros., dat nu eigenaar is van Scooby-Doo, lanceerde enkele dagen geleden een Halloween-special, "Trick or treat Scooby-Doo!". Die wordt niet alleen druk bekeken, maar krijgt ook lovende recensies. En dat heeft allicht te maken met wat er met een van de personages gebeurt.

Het gaat om Velma Dinkley, de intelligentste van de groep, degene die het hoofd koel houdt terwijl Scooby-Doo en co in paniek slaan, degene die erin slaagt om het mysterie te doorzien. Steevast gekleed in een rode rok en een oranje coltrui, met een kortgeknipte bob en een dikke bril. In de Halloween-special komt Velma voor het eerst openlijk uit voor haar lesbische geaardheid.

Wanneer ze het personage Coco Diablo voor het eerst ontmoet, zie je haar blozen en denken: "Geweldige bril! Mooie coltrui! Overduidelijk briljant! Ze houdt van dieren!". Het is die scĆØne die nu veelvuldig gedeeld wordt op sociale media en voor de fans het bewijs van wat ze al langer wisten: Velma valt op vrouwen.

In een latere scĆØne praat Velma met Daphne en wil ze eerst -heel rationeel- nog ontkennen dat Coco Diablo haar type is. Maar uiteindelijk kan ze het niet langer verbergen: "Ik ben zo verliefd, Daphne. Wat moet ik doen? Wat moet ik zeggen?", is ze bijna wanhopig. In andere beelden die gedeeld worden, zie je hoe Velma helemaal glundert als ze samen met Coco in de auto zit en Coco haar even aanraakt.

"De studio bleef maar afzwakken en afzwakken"

Voor de fans van Scooby-Doo Ć©n van Velma is het geen geheim dat Velma verliefd wordt op vrouwen. Ze vroegen zich al jaren af wanneer ze ook "officieel" uit de kast zou komen en sommigen betreurden dat het maar bleef aanslepen. Filmmakers en producenten hebben eerder al geprobeerd om van Velma een lesbisch personage te maken, maar dat is nooit gelukt, naar verluidt omdat de studio het niet zag zitten.

Twee jaar geleden schreef scenarist James Gunn over Velma in de live-actionfilm "Scooby-Doo" uit 2002: "Velma was expliciet lesbisch in mijn initiƫle script. Maar de studio bleef het maar afzwakken en afzwakken, waardoor het dubbelzinnig werd (in de opnames), tot niets (in de film die uiteindelijk gereleased werd), en uiteindelijk een vriendje (in de sequel)." Hij schreef dat op Twitter als reactie op een opmerking van een fan, maar de tweet is nu verwijderd.

In 2020 postte Tony Cervone, een van de makers van "Scooby-Doo! Mystery Incorporated" op Cartoon Network (2010), een foto op Instagram waarin Velma poseert voor een Pride-vlag. "We hebben onze bedoelingen tien jaar geleden zo duidelijk gemaakt als we konden", schreef hij. "De meeste van onze fans begrepen de boodschap. Aan wie dat nog niet deed, raad ik aan om nog eens goed te kijken." In een reactie aan een fan klonk het: "Velma in "Mystery Incorporated" is niet bi. Ze is lesbisch."

Favoriete personage

Matthew Lippe, die het Scooby-Doo History op Twitter beheert, zegt aan de Amerikaanse krant The New York Times dat Velma nooit een echte love interest had, in tegenstelling tot de andere personages. In de meer recente films en series zijn er steeds meer suggesties dat ze op vrouwen valt, dus de outing in de Halloween-special komt volgens hem niet echt als een verrassing.

Nog volgens Lippe is Velma een van de favoriete personages in de reeks omdat ze een herkenbare strijd levert. "Ze is de slimmerik, de ietwat bizarre meid die de groep dikwijls in de juiste richting leidt maar nooit zoveel erkenning krijgt als de anderen. Heel wat jonge vrouwen, heel wat mensen in het algemeen, kunnen naar haar opkijken als een groot voorbeeld en een rolmodel."

Bekijk hier de trailer van "Trick or treat Scooby-Doo!". De volledige film is beschikbaar op digitale platformen en verschijnt ook nog op dvd.

Meest gelezen