© ATV

Ook kernreactor Doel 2 is uitgevallen

De kernreactor Doel 2 is donderdag uitgevallen. Dat bevestigt uitbater Engie/Electrabel. Het is de tweede kernreactor op korte tijd die uitvalt.

red

De reactor stopte volgens een woordvoerder donderdagochtend om 9.45 uur automatisch, “zonder risico voor de veiligheid”. De oorzaak ligt bij een daling van het vermogen, doordat een controlestaaf – die de kernsplijting in de reactor onder controle moet houden – na een kortsluiting in het controlesysteem in de reactor viel. Het gaat dus om een incident in het nucleaire gedeelte van de reactor.

Engie/Electrabel is nog bezig met de analyse van wat er is gebeurd, en met de controle van de reactor. Vrijdag zou de reactor opnieuw aan het net gekoppeld kunnen worden, klinkt het bij de uitbater, “maar dat kan nog veranderen”. Doel 2 heeft een vermogen van 445 megawatt.

Vier van zes reactoren actief

Maandag viel ook de kernreactor Tihange 3 al onverwacht uit, door een drukdaling in een van de stoomgeneratoren. Die reactor zal waarschijnlijk op 15 oktober weer aan het net gaan. Dat maakt dat momenteel vier van de zes Belgische kernreactoren draaien.

Op de elektriciteitsmarkt zorgt het uitvallen van Doel 2 echter voor weinig hinder: er is heel wat vermogen aan stroom uit zonnepanelen beschikbaar, klinkt het bij traders. De zevende Belgische kernreactor – Doel 3 – werd eind september definitief van het net gekoppeld en is dus niet meer beschikbaar. Momenteel is nog 3,5 van de 5 gigawatt aan nucleaire capaciteit beschikbaar.

Subcomité nucleaire veiligheid

De groene partijen in het federaal parlement willen dat het subcomité nucleaire veiligheid van de Kamer samenkomt om de incidenten te bespreken. Het subcomité moet die situatie ophelderen en meer duiding geven bij de gevolgen voor de veiligheid.

“Meer dan ooit hebben we te midden van een energiecrisis behoefte aan stabiliteit en voorzieningszekerheid”, zegt Kim Buyst (Groen). “Er zijn blijvende bezorgdheden over de veiligheid van kerncentrales of de garantie dat ze als stabiele energievoorziening kunnen worden ingezet, dat blijkt deze week nogmaals.” Ze verwijzen ook naar Frankrijk, waar al maanden problemen zijn met de kerncentrales. Zo’n situatie “moeten we tot elke prijs vermijden”, waarschuwt Buyst.

Groen wil de problemen met Tihange 3 en Doel 2 dan ook bespreken tijdens de volgende zitting van de commissie Binnenlandse Zaken met minister Annelies Verlinden (CD&V), die bevoegd is voor de nucleaire waakhond FANC.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER