Premier Alexander De Croo (Open VLD) stelt voor dat federale ministers 8 procent inleveren op hun loon

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft in het kader van de begrotingbesprekingen een voorstel op tafel gelegd om 8 procent af te romen van de lonen van de ministers. Dat heeft staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) bevestigd tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Niet iedereen in de meerderheid zit evenwel op dezelfde golflengte.

Ministers die inleveren: de begroting wordt er niet door gered, maar symbolisch kan zo'n maatregel belangrijk zijn. De maatregel die De Croo voorstelt, komt neer op zo'n 20.000 euro bruto per jaar voor een minister. Nu verdienen federale ministers zo'n 250.000 euro bruto per jaar. "Een sterk stijgende wedde geeft de indruk dat er lucratieve doeleinden zijn, wat het vertrouwen in het politieke systeem schaadt", zegt De Bleeker. Ze antwoordde op enkele vragen in de Kamer in de plaats van de premier, die in Tsjechië is voor de bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap (EPG).

Het kan met minder en dat moeten we durven zeggen en ernaar handelen

Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD)

"In moeilijke economische tijden moet de politiek sober zijn", aldus De Bleeker. "Het kan met minder en dat moeten we durven zeggen en ernaar handelen." De Croo heeft inderdaad een voorstel op tafel gelegd om ministers 8 procent te laten inleveren op hun loon. Hij hoopt op voldoende steun voor een voorstel dat "de aanzet tot hervorming in het algemeen kan bevatten".

Staatssecretaris Eva De Bleeker geeft uitleg over inleveringsplannen voor de politiek.

Videospeler inladen...

Kamerlid Kristof Calvo (Groen) is tevreden met het voorstel van de premier. "Ik denk dat het belangrijk is dat de politiek in deze moeilijke tijden aangeeft dat ze aan de kant van de mensen staat die het moeilijk hebben", zegt hij in "Villa Politica".

Er moet een grondige hervorming komen van het statuut van politici en een grondige hervorming van de partijfinanciering

Kamerlid Kristof Calvo (Groen)

Maar daarbij mag het volgens Calvo niet blijven. "Er moet een grondige hervorming komen van het statuut van politici en een grondige hervorming van de partijfinanciering." 

"Je ziet dat partijen nu veredelde reclamebureaus zijn geworden, de grootste supporters van Facebook, Instagram en TikTok. Er wordt met geld gesmeten voor reclame en dat kan niet de bedoeling zijn." Calvo wil een plafond voor reclame-uitgaven van politieke partijen.

Kristof Calvo pleit in "Villa Politica" voor meer soberheid in de politiek.

Videospeler inladen...

"Ik heb daar zeker en vast geen probleem mee, maar als iedereen rond de tafel het daarmee eens is", reageert minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) in "Villa Politica".

Van Peteghem kijkt liever naar het grotere plaatje. "Laat ons daar alstublieft de komende dagen over beslissen, en laat ons vooral bezig zijn met oplossingen voor onze begroting, voor de koopkracht en voor de energiecrisis. Dat is waar mensen en bedrijven op zitten te wachten."

Vincent Van Peteghem kijkt verder dan de politiek in "Villa Politica".

Videospeler inladen...

De verzuchting van Van Peteghem is buiten MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez gerekend. Die lijkt op Twitter al meteen dwars te liggen. Hij vindt minder overheid met minder politici een beter idee dan lagere ministerlonen.

Meest gelezen