© vrs

“Werknemers Sylvania stemmen volgende week over voorstel tot sociaal akkoord”

Bij lampenfabrikant Sylvania in Tienen hebben de werknemers woensdag tekst en uitleg gekregen over een voorstel tot sociaal plan voor de in december vorig jaar aangekondigde intentie tot herstructurering, waarbij de productie zal worden stopgezet en 170 jobs moeten afvloeien. De werknemers zullen volgende week donderdag kunnen stemmen over dit voorstel dat mee verdedigd wordt door de vakbonden.

De Chinese, beursgenoteerde verlichtingsfabrikant Shanghai Feilo Acoustic Co Limited nam Sylvania begin 2016 over, maar besliste in december de productie in Tienen stop te zetten omwille van de aanhoudende, grote verliezen en het feit dat de Tiense producten niet meer kunnen concurreren met de Chinese prijzen. Streefdatum voor de sluiting is 30 april 2017. De productie zal deels verhuizen naar China en deels naar Oost-Europa. Als gevolg van deze herstructurering zullen 170 van de 200 werknemers hun job verliezen. Een 30-tal werknemers in ondersteunende diensten zoals boekhouding, R&D en IT kunnen nadien nog in Tienen aan de slag blijven.

Tijdens de informatie- en consultatiefase over dit collectief ontslag konden de vakbonden de directie niet overtuigen de fabriek nog een kans te geven. “Het voorliggende voorstel tot sociaal plan is de limiet van wat we konden bereiken”, aldus vakbondssecretaris Leen Verhulst (ACV-Metaal) over de reden waarom de vakbonden besloten het bij de werknemers te verdedigen. Over de inhoud van het voorstel wil Verhulst vooralsnog geen details kwijt. De vakbonden vroegen tijdens de onderhandelingen ook garanties op lange termijn voor de groep van 30 werknemers die aan de slag kunnen blijven in Tienen. “Deze garanties zijn vervat in het voorstel tot sociaal plan”, aldus Verhulst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer