"Politiek is meer dan een lokje haar afknippen": Belgisch-Iraanse politicoloog Elly Mansoury vraagt concrete plannen voor ondersteuning protesten Iran

Het is goed dat politici de protesten in Iran ondersteunen door een schaar in hun haar te zetten, maar er is veel meer nodig dan dat alleen. Dat zegt Elly Mansoury, Belgisch-Iraanse politicoloog, in “De afspraak”. “Om het grof te zeggen: dat zijn mensen die betaald worden om aan politiek te doen, en voor mij is politiek meer dan een lokje haar afknippen.”

De dood van de 22-jarige Mahsa Amini blijft voor beroering zorgen. Waar Iran al wekenlang wordt overspoeld door een golf van protesten gericht tegen de religieuze autoriteiten in het land, duiken wereldwijd steeds meer vrouwen op die bij wijze van symbolische ondersteuning de schaar in hun haar zetten. Dat deden ook Darya Safai (N-VA), Goedele Liekens (Open VLD) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

“Goed”, vindt Belgisch-Iraanse politicoloog Elly Mansoury in “De afspraak”, “maar er moet veel meer gebeuren. Om het grof te zeggen: dat zijn mensen die betaald worden om aan politiek te doen, en voor mij is politiek meer dan een lokje haar afknippen. Ze moeten met stevige voorstellen komen en die doorsturen naar de EU en de Verenigde Naties. Iraniërs zijn al tientallen jaren vragende partij om de vraag voor een referendum te steunen, bijvoorbeeld. Maar zelfs iets simpel als de Iraanse ambassadeur in Brussel op het matje roepen, is nog niet gebeurd.”

Journalist Dirk Tieleman ziet heil in bijkomende sancties tegen Iran. “Voor een militaire interventie moeten we ons behoeden. Dat deden we de voorbije jaren in Syrië, Libië en Irak met nefaste gevolgen. Er moet een gerichte boycot komen. De sancties die er nu zijn, treffen de mensen onderaan. De top lijdt er niet onder, en stuurt bijvoorbeeld simpelweg zijn kinderen naar het buitenland voor opvoeding en educatie.”

Nieuwe revolutie

Tieleman heeft goede hoop dat de huidige protesten de eerste kleine tekenen van een nieuwe revolutie zijn. “Deze betogingen zijn helemaal anders dan voorgaande. Die draaiden om vervalste presidentsverkiezingen en te hoge olieprijzen. Toen lieten ze het regime ongemoeid, nu gaan ze er regelrecht tegenin. Wat we nu zien, doet denken aan de protesten tegen de sjah in 1978 en 1979. Die moest weg, en nu klinkt dezelfde boodschap.”

“In 2009 is er geprobeerd om een zogezegde “islamitische republiek light” op poten te zetten, maar zelfs daar willen ze nu komaf mee maken”, vult Mansoury aan. “Voor mij zijn de jonge meisjes en vrouwen die op de voorgrond treden een groot verschil met vroeger. Ook dat dit ondersteund wordt door de mannen. Een van de meest centrale leuzen is ‘vrouw, leven, vrijheid’.” 

BEKIJK - Belgisch-Iraanse politicoloog Elly Mansoury en journalist Dirk Tieleman schijnen in "De afspraak" hun licht op de protesten in Iran:

Videospeler inladen...

Tieleman noemt de protesten ronduit heldhaftig. “Op straat komen in Iran is een heldendaad, want je kan er zonder meer neergeknald worden.” Het valt hem op dat de universiteit van Teheran aanstaande zaterdag een staking heeft aangekondigd. Als straks ook de oliesector en de bazaars – die de geestelijken financieel ondersteunen – zouden staken, is de revolutie begonnen.”

Mansoury hoopt er naar eigen zeggen net als veel andere Iraniërs op, maar ziet voorlopig nog een sterke ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van het land. “Hij is nu 83. Het wordt een kwestie van tijd, denk ik. Een verderzetting van het proces en het patroon. Maar of het nu het kantelpunt is? Het kan morgen zijn, of overmorgen. Maar als je ziet hoeveel mensen bij de protesten worden opgepakt en doodgeknuppeld, dan weet je dat je nog niet van een revolutie kan spreken.” 

Meest gelezen