Live Beursblog – 7 oktober 2022 – Business AM

22.06 – Herstelbeweging Nasdaq komt abrupt tot een einde

Wall Street sluit de laatste handelsdag van deze week diep in het rood af. De Nasdaq gaat het weekend 3,8 procent lager in. Daarmee ziet de techindex de beurswinsten die het begin deze week heeft geboekt volledig in rook opgaan. De S&P500 eindigt 2,8 procent lager en de Dow Jones boet 2,1 procent in. De Amerikaanste tienjaarsrente is intussen doorgestegen tot net geen 3,9 procent.

Dit was het voor vandaag! We wensen jullie een fijn weekend. Maandag zijn we terug met een nieuwe beursblog.

21.32 – Amerikaanse tienjaarsrente stijgt door naar 3,8 procent

Terwijl de aandelenmarkten terrein verliezen, stijgt de Amerikaanste tienjaarsrente verder de hoogte in. Die bedraagt nu 3,8 procent. Beleggers verwachten dat de Federal Reserve nog meer (forse) renteverhogingen zal aankondigen. Eind vorige maand flirtte de tienjaarsrente even met de grens van 4 procent.

20.59 – Ook Levi Strauss wordt afgestraft op de beurs

Jeansproducent Levi Strauss ziet de aandelenkoers met 11,6 procent zakken. Het bedrijf heeft gisteren nabeurs de kwartaalresultaten gepubliceerd. En die waren niet goed. De omzet kwam in het derde kwartaal uit op 1,52 miljard dollar. Dat was onder de verwachtingen (1,6 miljard dollar). CEO Chip Bergh verwees daarbij naar de economische omgeving die verslechtert.

20.41 – AMD verliest terrein na omzetwaarschuwing

De chipproducent AMD krijgt rake klappen op de beurs. Het aandeel noteert momenteel 12,6 procent in de min. Beleggers duwen op de verkoopknop na een omzetwaarschuwing. De verwachte omzet voor het derde kwartaal valt ongeveer 1 miljard euro lager uit dan bij een voorgaande prognose. Het bedrijf gaat nu uit van een omzet van 5,6 miljard dollar. Ook concurrent Nvidia moet terrein prijsgeven. Dat aandeel noteert 7,6 procent lager.

20.12 – VS gaan eerste nieuwe kobaltmijn in decennia aanboren

In de VS wordt voor het eerst in decennia een nieuwe kobaltmijn geopend. De productie van de delfplaats moet tegemoetkomen aan de toenemende vraag van elektrische wagenfabrikanten naar batterijmaterialen. Lees er hier alles over.

19.34 – Olie-aandelen kleuren groen op rode beursdag

Terwijl heel wat aandelen terrein moeten prijsgeven, schieten de olie-aandelen verder de hoogte in. Zo noteert Occidental Petroleum, één van de favoriete oliebedrijven van Warren Buffet, momenteel 1,1 procent in de plus. Chevron, een ander oliebedrijf uit de portefeuille van Buffett, staat op een winst van 0,65 procent. Bij Exxon Mobil blijft de winst beperkt tot 0,35 procent.

18.46 – Euronext meldt hogere volumes in september

De handelsvolumes van contante effecten op Euronext zijn in september op maandbasis gestegen. Dat meldt de Europese beursuitbater. In september stegen de volumes op de cash market met 9 procent op maandbasis. Vergeleken met een jaar eerder was er evenwel een daling 15 procent. De gemiddelde dagelijkse transactiewaarde lag op 10,3 miljard euro, wat 19 procent hoger was dan in augustus.

Er werden in september 29,2 procent meer aandelenderivaten verhandeld dan in augustus. Op jaarbasis was sprake van een daling van 17,5 procent. Lees hier meer.

18.21 – Cannabisaandelen duiken fors lager na plotse hausse gisteren

Het bericht dat de Amerikaanse president Joe Biden gratie verleent aan iedereen die op federaal niveau is veroordeeld voor marihuanabezit gaf de cannabisaandelen gisteren een forse boost. Maar die winsten verdwijnen vandaag als sneeuw voor de zon. Tilray noteert momenteel zo’n 17 procent lager en Aurora Cannabis staat op een verlies van 15 procent. Canopy Growth duikt 18,8 procent lager.

17.37 – Amerikaans banenrapport duwt ook Europese beurzen de dieperik in

Het Amerikaanse banenrapport (zie hieronder) zorgt voor heel wat stress bij de beleggers. Daaruit blijkt dat er nog steeds sprake is van een krappe arbeidsmarkt in de Verenigde Staten. Wat de angst doet toenemen dat de Federal Reserve later deze maand opnieuw een forse renteverhoging zal aankondigen. Wall Street startte daardoor de dag in mineur, en trok de Europese beurzen mee de dieperik in. De Eurostoxx50 dook 1,6 procent lager en de Bel20 verloor 2 procent.

  • Alle aandelen in de Belgische sterindex kleuren rood. AB InBev kon het verlies wel beperkt houden tot 0,45 procent en was daarmee vandaag de “sterkhouder” van de Bel20.
  • Sofina was met een verlies van 5,1 procent de hekkensluiter.
  • Buiten de sterindex blijft de Nationale Bank van België (NBB) verder naar beneden tuimelen. Dat aandeel verloor vandaag 5,9 procent.

16.47 – Carrefour test boodschappenbezorging met Takeaway.com

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway gaat producten van Carrefour in Brussel bezorgen. Dat meldt Carrefour en werd door Just Eat bevestigd aan ABM Financial News. Vanaf deze week zijn meer dan 500 producten bij Carrefour Brussel te bestellen die de maaltijdbezorger thuis aflevert.

De eerste supermarkt op het Takeaway-platform is de Carrefour Express Anspach in Brussel.

16.09 – NewB legt toekomst in handen van coöperanten

“De 116.000 coöperanten zullen in december beslissen over de toekomst van de coöperatie”, zegt NewB in een mededeling. De bank haalde niet de door de Nationale Bank vereiste 40 miljoen euro vers kapitaal binnen en dreigt daardoor haar banklicentie te verliezen.

Veel hoop op een verlenging van de vergunning lijkt NewB niet meer te hebben. “De gesprekken met de Nationale Bank zullen er vanaf nu op gericht zijn na te gaan welke mogelijkheden NewB nog heeft. Deze scenario’s zullen tijdens de volgende buitengewone algemene vergadering ter stemming worden voorgelegd aan de coöperanten”, klinkt het.

15.38 – Wall Street duikt in het rood na publicatie jobrapport

Het Amerikaanse jobrapport (zie hieronder) duwt Wall Street de dieperik. De Nasdaq start de laatste handelsdag van deze week 1,7 procent lager en de S&P500 duikt 1,4 procent in het rood. De Dow Jones staat op een verlies van 0,9 procent.

15.31 – Is de piek van het Chinese modemerk Shein voorbij?

Fast fashion-keizer Shein is een derde van zijn marktwaarde verloren, zo blijkt waarderingen van het bedrijf bij recente financiële operaties. Meer hier.

(Getty Images)

15.17 – Amerikaans jobrapport baart de beleggers zorgen

Er kwamen in september 263.000 banen bij, licht minder dan de 275.000 banen waarop de markt had gerekend. De werkloosheid bedroeg 3,5 procent, tegenover 3,7 procent in augustus. Het gemiddeld uurloon steeg met 0,10 dollar

Dat alles wijst erop dat de Amerikaanse arbeidsmarkt krap blijft, wat dus de Federal Reserve extra munitie geeft om later deze maand opnieuw de rente fors te verhogen. De Amerikaanse centrale bank heeft tijdens de jongste drie beleidsvergaderingen de rente telkens opgetrokken met 75 basispunten. Wall Street lijkt daarom in het rood te openen.

15.01 – Nederlands Planbureau waarschuwt voor eurocrisis

“In de eurozone ligt instabiliteit op de loer”, zegt directeur Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau (CPB) in Nederland. De algemene verslechtering van de staatsfinanciën in de eurozonelanden kunnen leiden tot heftige marktreacties zoals het Verenigd Koninkrijk recent meemaakte, waarschuwt hij in een blogpost.

“Het begrotingsbeleid lijdt aan long covid”, zo maakt hij de vergelijking. “Net zoals een coronabesmetting bij een deel van de patiënten langdurige gezondheidsgevolgen heeft, lijdt ook het begrotingsbeleid aan long covid. Dat geldt zowel voor Nederland als voor Europa.”

14.16 – ECB vraagt de banken om geen te royale bonussen uit te keren

De Europese Centrale Bank (ECB) zet enkele financiële instellingen onder druk om dit jaar geen al te royale bonussen uit te keren. Dat meldt het persagentschap Bloomberg op basis van enkele bronnen. De toezichthouder verwacht terughoudendheid op dat vlak omdat die vreest dat de energiecrisis tot een golf van wanbetalingen kan leiden.

13.37 – “Analisten veel te optimistisch over bedrijfswinsten”

Volgens Peter Garnry, beleggingsstrateeg bij Saxo, zijn de analistenprognoses voor de bedrijfswinsten in het voorbije derde en huidige vierde kwartaal gemiddeld onrealistisch hoog, wat de kans vergroot op ontgoochelingen eens de bedrijven met hun definitieve cijfers komen. Ter illustratie publiceerde hij een grafiek die de gerealiseerde kwartaalwinst per aandeel voor de S&P 500-bedrijven toont.

“Hier zien we al dat de gerealiseerde winst over het derde kwartaal achterblijft bij de ramingen en dat de ramingen nog wijzen op een sterke winstgroei in het vierde kwartaal. Dit lijkt ons echter zeer onrealistisch, gezien de loonkostendruk waarover CEO’s klagen en die zij aanmerken als het grootste kortetermijnrisico voor de winstgevendheid.”

13.13 – Tesla levert eerste Semi Trucks in december

Tesla levert de eerste Semi Trucks, na de nodige vertraging, op 1 december af bij PepsiCo. Dit meldde CEO Elon Musk op Twitter. De elektrische vrachtwagens met oplegger zouden oorspronkelijk al in 2019 uitkomen, maar dit werd herhaaldelijk uitgesteld, waarbij Musk de schuld gaf aan een tekort aan batterijcellen en allerlei verstoringen in de aanvoerketen.

Musk zei niet hoeveel vrachtwagens er worden afgeleverd. PepsiCo plaatste in 2017 een bestelling voor 100 vrachtwagens. De prijs voor de vrachtwagen met een bereik van circa 500 mijl op één batterijlading is 180.000 dollar. “500 mijl actieradius en superleuk om in te rijden”, aldus Musk op Twitter.

12.57 – Chinese groei sputtert

Experts zien de economische motor in China sputteren. Volgens een enquête door Nikkei Asia geloven zij dat de groei in het land veel meer zal vertragen dan eerder werd gedacht. De economische groei van China zal in 2022 vertragen naar tussen de 2,2 en 4,1 procent, menen de meeste economen. Het gemiddelde voorspelde groeicijfer komt uit op 3,2 procent dit jaar, wat naar Chinese normen erg laag is. Lees verder

12.11 – ING ziet donderwolken bij Proximus en Telenet

De analisten van ING hebben stevig in de koersdoelen voor Proximus en Telenet gesneden.

  • Voor Proximus verlaagde ING het koersdoel van 16,50 naar 10,00 euro.
  • Voor Telenet ging die van 40,00 naar 17,00 euro.
  • Voor Telenet blijft het advies Houden en voor Proximus Verkopen.

Hoewel Proximus dit jaar al veel slechter heeft gepresteerd dan de sector, is de ellende volgens ING nog niet voorbij. “We denken dat de analistenconsensus de langetermijn impact van de glasvezel joint ventures, de inflatie en de toenemende concurrentie in de kernmarkten Brussel en Wallonië onderschat.” Daarbij denkt analist David Vagman dat het dividendrendement van 11 procent “fragieler is dan die oogt”.

En net als Proximus heeft ook het aandeel Telenet dit jaar flink slechter dan de sector gepresteerd. De hoge schuldenlast hielp Telenet niet, aldus Vagman. Daarbij zijn er nog veel onzekerheden, hoewel Telenet de strijd met Proximus op veel terreinen vermoedelijk zal winnen, denkt de analist.

11.15 – Megahack bij cryptobeurs Binance

11.02 – Vastgoedbedrijf Befimmo verdwijnt op 4 januari van de beurs

De beursnotering van Befimmo wordt op 4 januari geschrapt. Dat heeft te maken met de volledige squeeze out die de nieuwe eigenaar Brookfield lanceert op de resterende aandelen die de Canadese vermogensbeheerder nog niet bezit. Die operatie loopt van 25 oktober tot 3 januari. Brookfield heeft inmiddels bijna 97 procent van Befimmo in handen en lanceert daarom het uitkoopbod op de resterende stukken.

10.41 – Slecht nieuws voor Samsung

’s Werelds grootste producent van geheugenchips en smartphones meldde vandaag dat zijn bedrijfswinst over de drie maanden tot eind september 10,8 miljard won (7,7 miljard dollar) bedroeg; een daling met maar liefst 32 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit betekende de eerste winstdaling sinds 2020 voor het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern.

Het jaar van Samsung op de Koreaanse beurs – bron: Google

Dat de vraag naar elektronische apparaten afneemt, is volgens de Financial Times hét signaal dat de malaise in de techsector aanhoudt.

09.56 – Beurshuis Kepler Cheuvreux somber over Colruyt en Ageas

Het beurshuis Kepler Cheuvreux verlaagt zijn koersdoelen voor de Bel20-bedrijven Colruyt en Ageas.

  • “Hoewel het bedrijfsmodel van Colruyt dit jaar goed zou moeten werken naarmate consumenten op zoek gaan naar goedkopere boodschappen, houdt de strategische keuze om de inflatie niet door te berekenen in combinatie met een zwakke financiële communicatie beleggers weg van het aandeel.”
  • Wat Ageas betreft, neemt het beurshuis een schot voor de boeg in de aanloop naar de kwartaalcijfers van de verzekeraar (op 9 november), die vermoedelijk gepaard zullen gaan met een outlookverlaging. “Het derde kwartaal is relatief slecht geweest, door bijzondere waardeverminderingen, een negatief effect van de disconteringsvoet in China en een noodzakelijke aanvulling van bepaalde reserves in België door de hoge inflatie.”

09.46 – Opluchting rond Britse pond maar tijdelijk?

“Het is een kwestie van tijd voordat het pond nieuwe klappen krijgt”, voorspelt valutaspecialist Joost Derks (iBanFirst). Meer hier

09.11 – Bel20 opent licht lager

Na een minuut handel noteert de Bel20 0,4 procent lager.

Aandacht gaat vandaag uit naar het aandeel van de bank-verzekeraar KBC, die mogelijk in Tsjechië zal onderworpen worden aan een overwinstbelasting, zo meldde De Tijd gisteren.

Tsjechisch filiaal van KBC Groep (Getty Images)

KBC profiteerde voor zijn groepswinst vóór de coronacrisis nog van zijn aanwezigheid in Tsjechië, waar de vraag naar kredieten en de rente hoger liggen dan in België.

Op het moment van schrijven koerste het aandeel 0,21 procent lager.

08.58 – Credit Suisse wil voor miljarden aan schuld terugkopen

Credit Suisse wil voor ongeveer drie miljard Zwitserse franc aan eigen schuld inkopen. Dit maakte de Zwitserse zakenbank vandaag voorbeurs bekend. 

“De transacties zijn consistent met onze proactieve benadering van het beheren van onze schulden en het optimaliseren van rentekosten en stellen ons in staat om te profiteren van de marktomstandigheden om schulden terug te kopen tegen aantrekkelijke prijzen”, zegt de bank in een toelichting

Beleggers maken zich grote zorgen over de financiële gezondheid van Credit Suisse, waardoor schulden van de bank met forse kortingen worden verhandeld. Het aandeel is in 2022 ruimschoots gehalveerd.

08.50 – Nog nooit was verschil tussen Bitcoin-koers en waarde aandelen Bitcoinfonds Grayscale zo groot

(Getty Images)

Gisteren raakte bekend dat de aandelen van het Bitcoinfonds van Grayscale worden verhandeld met een korting van ongeveer 36 procent.

Nog nooit in de geschiedenis van Grayscale was het verschil tussen de waarde van zijn aandelen en de echte koers van ’s werelds waardevolste cryptomunt zo groot.

Meer nieuws over Grayscale lees je hier.

08.31 – Europese beurzen openen lichtjes in het rood

De Europese beurzen gaan vandaag een licht lagere opening tegemoet, in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport, zo meldt ABM.

IG voorziet een openingsverlies van 42 punten voor de Duitse DAX en een min van 19 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 14 punten lager te openen.

07.29 – Uitkijken geblazen naar Amerikaans jobrapport

Om 14.30 uur maakt het Amerikaanse ministerie van Arbeid zijn maandelijks rapport bekend over de jobmarkt in de VS. Mochten de cijfers teleurstellen, zullen de aandelenmarkten mogelijk positief reageren. De redenering is dat de koepel van Amerikaanse centrale banken, de Fed, dan weer wat minder agressief gaat optreden en mogelijk zelfs zijn restrictieve monetaire beleid gaat staken.

06.17 – Galapagos presenteert nieuwe data

Het Belgisch-Nederlandse Galapagos, dat onderzoek verricht naar moleculaire geneesmiddelen en noteert aan de Amsterdamse beurs AEX, zal data presenteren tijdens de United European Gastroenterology (UEG) Week 2022 die plaatsvindt van 8 tot 11 oktober 2022. Dit meldde het biotechbedrijf gisteren nabeurs.

Galapagos zal verschillende presentaties leiden met nieuwe post-hoc analyses van de SELECTION-studie, waarin de veiligheid en werkzaamheid van Jyseleca® (filgotinib) werd onderzocht bij patiënten met matige tot ernstige actieve colitis ulcerosa, zo stelt het bedrijf.

Meer hier.

06.11 – Wat gebeurt er op de laatste handelsdag van de week?

Goedemorgen!

Zowel Wall Street als de Europese beurzen sloten gisteren lager.

  • Wall Street sloot donderdag voor de tweede dag op rij de handelsdag in het rood af. De Dow Jones verloor 1,1 procent en de S&P500 dook 1 procent lager. De Nasdaq kon het verlies beperkt houden tot 0,7 procent.
  • De Eurostoxx50 heeft de handelsdag gisteren 0,3 procent lager afgesloten. Ook voor de Bel20 bleef het verlies beperkt. De sterindex verloor 0,35 procent.

Wat gebeurt er vandaag op de beurzen? Volg het hier.

Meer