Sparen en beleggen in tijden van crisis: 5 gouden tips

De aanval van Rusland op Oekraïne, de renteverhoging van de centrale banken en een pandemie waaraan geen einde lijkt te komen… De markten verkeren in zwaar weer. De inflatie is zo hoog dat de koopkracht de grootste kopzorg is geworden van de Belgen in 2022.

Volgens de laatste Barometer van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir afgenomen door Ipsos vreest meer dan een op de twee Belgen voor zijn koopkracht. Dat heeft gevolgen voor de manier waarop we sparen en beleggen. “Never let a good crisis go to waste”, zei Churchill. Want ook vandaag moeten we kansen zoeken waar die er eerder misschien niet waren.

1. Leg je financiële doelen vast

Ga je op reis? Dan plan je vooraf wanneer je vertrekt, hoe lang je gaat en waar je gaat slapen. Hetzelfde geldt voor beleggen: je moet eerst je korte- en langetermijndoelstellingen opschrijven. Zo weet je altijd waar je aan toe bent en of jouw huidige strategie op schema ligt, zelfs bij hevig stormweer of andere tegenslagen.

2. Stop niet met sparen

De inflatie vreet aan het gezinsbudget, waardoor je minder geld beschikbaar hebt. Toch moet je blijven sparen. Alle kleine beetjes helpen, en zijn beter dan helemaal te stoppen met sparen. Na de crisis verhoog je dan gewoon het bedrag dat je elke maand opzij zet. Zo behoud je je spaarroutine.

3. Investeer met het oog op de bètacoëfficiënt

Op de aandelenmarkten gebruiken veel fondsbeheerders de bètacoëfficiënt. Die meet de volatiliteit van een aandeel ten opzichte van de markt. Is de bètacoëfficiënt gelijk aan 1? Dan is de volatiliteit van een aandeel precies gelijk aan die van de markt. In het huidige economische klimaat krijgen nutsvoorzieningen, grondstoffen, vastgoed en gezondheidszorg een bètacoëfficiënt van minder dan 1. Ze doen het dus beter dan de markt, wanneer die daalt. Daarentegen hebben energie, niet-essentiële goederen en diensten, industrie, financiën en technologie een bèta van meer dan 1. Een slecht teken.

4. Diversifieer om de risico’s te beperken

Niets is zeker op de aandelenmarkt. Zelfs als je overtuigd bent dat de prijs van een aandeel zich zus of zo zal gedragen, zelfs als je alles goed hebt gedaan, zelfs als je een lucratieve koop- of verkoopkans ontdekt hebt… Dan nog kan er zich een onverwachte gebeurtenis voordoen – de beruchte ‘zwarte zwaan’. 

Je kent ongetwijfeld het vertrouwde spreekwoord: ‘Leg niet al je eieren in één mand’. Diversifieer dus om je te beschermen tegen grote verliezen, als een product of sector in waarde daalt. Zoek voor een veilige belegging naar bedrijven met een goede cashflow en weinig schulden. En investeer in verschillende beleggingscategorieën, zoals aandelen naast vastrentende waarden en grondstoffen. 

5. Beleg regelmatig

Niemand vraagt je om je spaarpot helemaal leeg te maken en al je geld in te zetten. Je belegging hoeft echt geen zes cijfers te tellen. Investeer liever elke maand een vast bedrag. Zo profiteer je van de geleidelijke opbouw van je portefeuille, en heb je meer kans om de ups en downs van de markt te overleven. Met die dollar cost averaging-strategie bereik je na verloop van tijd een voordelige gemiddelde aankoopprijs. Een recessie is zeker niet het moment om te experimenteren of risico’s te nemen; veiligheid is de steunpilaar van elke beleggingsstrategie in tijden van crisis. Investeer dus niet in bedrijven met een hoge hefboomwerking of speculatieve ondernemingen.

Maar wat is dan een goede beleggingsstrategie? Zoek naar bedrijven die tijdens de recessie een sterke balans of een veerkrachtig ondernemingsmodel behouden. Denk aan bedrijven in de sector van nutsvoorzieningen, verbruiksgoederen en gezondheidszorg.

Over het algemeen bieden crises altijd kansen, vooral voor geduldige beleggers. Daarom is het raadzaam om te blijven beleggen en fondsen te verwerven, ondanks de algemene prijsstijging. Want crises zijn meestal van korte duur en bieden uitstekende mogelijkheden voor rendement op langere termijn.


De auteur Maxim Manturov is hoofd beleggingsadvies bij Freedom Finance Europe. Hij geeft advies over sparen en beleggen aan particulieren.

Meer