AFP or licensors

President Biden verleent gratie aan wie op federaal niveau veroordeeld is voor bezit van cannabis

De Amerikaanse president Biden verleent gratie aan iedereen die ooit een federale veroordeling heeft gekregen voor het in het bezit hebben van kleine hoeveelheden cannabis. Hij roept de 50 staten in zijn land op om hetzelfde te doen. 

Het gaat om alle veroordelingen wegens cannabisbezit voor federale rechtbanken. Biden lost hiermee een van zijn campagnebeloftes van 2020 in. En hij zet zo ook een eerste stap in de richting van decriminalisering van cannabis. Volgens schattingen zouden zo'n 6.500 Amerikanen kunnen genieten van deze beslissing. Er zou momenteel wel niemand in een federale gevangenis zitten voor het bezit van cannabis.

Mensen die opgepakt werden voor het bezit van cannabis, kregen tot nu een strafblad en dat zorgde ervoor dat ze moeilijker een job of een huis vonden. "Er zijn duizenden mensen die eerder op federaal niveau zijn veroordeeld voor het bezit van cannabis, die als gevolg daarvan werk, huisvesting of onderwijsmogelijkheden kunnen worden ontzegd", zei de president. "Dit zal de nevengevolgen van deze veroordelingen helpen verlichten."

Biden roept de 50 gouverneurs op om de veroordelingen in hun staat ook kwijt te schelden. En hij vraagt ook aan het ministerie van Volksgezondheid om de classificatie van cannabis in de federale wetgeving te herbekijken. 

In 19 van de 50 staten van de VS is cannabis al legaal, maar op federaal niveau is dat dus niet zo. Cannabis wordt momenteel gelijkgesteld met heroïne en LSD, en dat is volgens de president een te strenge beoordeling. 

Het ministerie van Justitie werkt ook aan een certificaat dat mensen die gratie hebben gekregen, kunnen laten zien aan bijvoorbeeld potentiële werkgevers.

BEKIJK - "Het is tijd dat we onze fouten rechtzetten", Joe Biden legt de link tussen falend drugsbeleid en sociale ongelijkheid

Videospeler inladen...

Meest gelezen