AP
Volledig scherm
© AP

Wie is Ales Bialiatski (60), de Wit-Russische mensenrechtenactivist die Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen?

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar een persoon en twee organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten. Het gaat om de Wit-Russische mensenrechtenactivist Ales Bialiatski (60), het Russische Memorial en het Oekraïense Center for Civil Liberties. Dat maakt het Noorse Nobelcomité vrijdag bekend.

19 reacties

  • Christine Laevers

    2 jaar geleden
    Ik vind de prijs aan 'Memorial' heel terecht. Rusland heeft nooit een nadenk-periode gekend over alle misdaden tegen de menselijkheid begaan door Stalin en anderen. Die ONG was bezig om de slachtoffers te inventariseren, om hun brieven te lezen, om te documenteren. Niet om aan te klagen, maar om een gezicht te geven aan alle slachtoffers. Om een soort rouw maar ook verzoening te bewerkstelligen. Om een taboe open te breken. Dit jaar mocht het van Poetin niet meer. Het moet taboe blijven.
  • Bertrand Vanhevel

    2 jaar geleden
    Dit heeft niets met vrede te maken, maar met politiek. In het verleden kregen sommigen die prijs om achteraf met rode kaken te ervaren dat die persoon nog een ander leven heeft
  • Henri Dederen

    2 jaar geleden
    Wie had iets anders verwacht ... In 2018 kreeg de Congolees Denis Mukwege deze prijs voor de aanklacht van het oorlogsgeweld in Congo na de val van Mobutu. Reeds meer dan 20 jaar heeft Europa zijn ogen gesloten voor de massale moordpartijen die in Congo plaatsvonden. Waar is de roep naar rechtvaardigheid en internationale gerechtshoven voor Congo? T. Michel docu 'l'empire du silence' stemt toch tot nadenken over (on)zin van de nobelprijs gekoppeld aan de hypocrisie van het politiek bestel.
  • Peter Maggen

    2 jaar geleden
    Iedereen kan zich toch kandidaat stellen. Begrijp sommige reacties niet goed.
  • guy claeys

    2 jaar geleden
    Ik ben ook voor de vrede op aarde aan alle mensen