2016 Getty Images

Adidas herbekijkt kledingdeal met Kanye West na controverse rond "White Lives Matter"-shirts

Adidas wil de Yeezy-kledingdeal met rapper Kanye West (Ye) herbekijken. Dat meldt BBC News. Het sportmerk zou dat doen nadat de Amerikaanse artiest tijdens de Paris Fashion Week heel wat wenkbrauwen heeft doen fronsen met "White Lives Matter"-shirts. 

Begin deze week kreeg West kritiek toen hij tijdens de Paris Fashion Week een collectie voorstelde met daarin ook T-shirts met de omstreden slogan "White Lives Matter". De slogan wordt in de VS gebruikt door extreemrechtse groeperingen als de Ku Klux Klan en wordt gezien als een racistische reactie op de Black Lives Matter-beweging, die zich verzet tegen racisme en geweld tegen zwarte personen.

Jaden Smith (zoon van Will Smith) verliet de show in Parijs vroegtijdig. Hij schreef op Twitter: "Het maakt mij niet uit van wie het is, als ik de boodschap niet voel, ben ik weg", waarna hij er "Black Lives Matter" aan toevoegde. 

Het Duitse bedrijf Adidas vermeldt de controverse niet expliciet, maar laat wel weten dat “succesvolle partnerships gegrond zijn in wederzijds respect en gedeelde waarden”. West reageerde in een inmiddels verwijderd Instagram-bericht, waarin onder meer opmerkingen stonden als "Adidas heeft mijn designs gestolen" en "IK BEN ADIDAS".

Aan BBC News meldde Adidas dat het partnerschap herbekeken wordt "na herhaalde pogingen om de situatie privé op te lossen". Adidas en West werken al bijna 10 jaar samen. "Het Adidas Yeezy-project is een van onze meest succesvolle samenwerkingen in de geschiedenis van de industrie", klinkt het. Yeezy omvat onder meer een reeks dure sneakers, die zo populair zijn dat ze meestal enkele minuten na de lancering al uitverkocht zijn. 

Het incident heeft ervoor gezorgd dat Kanye West opnieuw een storm van kritiek over zich heen krijgt. En dat nadat hij eerder al openlijk flirtte met rechts-conservatief Amerika. Zo droeg hij in het openbaar de "Make America Great Again"-pet en had hij ook verschillende ontmoetingen met de toenmalige president Trump. 

De organisatie Black Lives Matter Grassroots verspreidde een persbericht waarin ze onder meer stelden dat Kanye West heel goed weet dat "White Lives" (witte levens) nooit het doelwit van onderdrukking waren". 

Tussen Adidas en West gaat het al langer moeizaam. In juni beschuldigde West Adidas er nog van dat ze een schoen ontworpen hadden die wel erg op een van zijn Yeezy-designs leek, maar geen onderdeel was van de deal. 

De aankondiging van Adidas komt er minder dan een maand nadat advocaten van West een brief geschreven hebben aan modeketen Gap om hen te melden dat hij niet langer met hen zou samenwerken. 

Meest gelezen