Nicolas Maeterlinck

Nabestaanden hebben niet veel verwachtingen bij start proces ontploffing bij Total: "Al blij als ze hun fouten toegeven"

De correctionele rechtbank in Antwerpen buigt zich vandaag over de ontploffing bij olieraffinaderij Total in Antwerpen, waarbij twee mannen om het leven kwamen. Die gebeurde 9 jaar geleden bij het herstellen van een stoomklep. Volgens de familie van de slachtoffers waren die onvoldoende geĆÆnformeerd en is Total verantwoordelijk voor hun overlijden. Naast Total staan 4 andere bedrijven terecht.

Vandaag moeten 5 bedrijven voor de correctionele rechtbank verschijnen in Antwerpen. Ze moeten duidelijkheid geven over het hoe en waarom van de ontploffing bij Total in 2013. Daarbij kwamen twee arbeiders om het leven.

9 jaar na de feiten hoopt de familie eindelijk op gerechtigheid. "Want er zijn fouten gebeurd", meent Guido Dirix, vader van Ć©Ć©n van de slachtoffers. "Er is bijvoorbeeld geen risico-analyse gemaakt. Daardoor kon mijn zoon onmogelijk inschatten wat het gevaar was. Bovendien bleek de klep jaren geleden fout geplaatst", aldus Dirix.

De klep bleek jaren geleden fout geplaatst

Guido Dirix, vader van slachtoffer

De familie van de overleden mannen verwachten weinig van het proces dat vandaag start. "We zouden al blij zijn als de bedrijven hun fouten erkennen. Dan kunnen wij eindelijk aan ons rouwproces beginnen", klinkt het.

Olieraffinaderij Total heeft alvast laten weten dat ze haar volledige medewerking aan het onderzoek zal verlenen.

Meest gelezen